INDUSTRI

Økende antall skipsulykker

20. sep. 2009 - 20:34

Bare i første halvår i år er det registrert 98 ulykker med norske skip.

Dette er bare ett av flere viktige temaer som tas opp på den store sjøsikkerhetskonferansen i Haugesund kommende uke, opplyser fungerende sjøfartsdirektør Sigurd Gude til NTB.

Det er ulykkestypen kollisjon med kai som har økt mest første halvår 2009, sammenlignet med tidligere år. Antall grunnstøtinger er omtrent som fjoråret, ifølge Sjøfartsdirektoratet.

Årlig

Konferansen har vært arrangert årlig de siste ti år, og avvikles denne gang i tiden 23.-24. september.

Sjøfartsdirektøren finner det bekymringsfullt at tallet på ulykker fortsatt øker. Særlig urovekkende er det at tallet på kollisjoner med kai øker, og da spesielt innen fartøygruppen passasjerskip.

Direktoratet arbeider med endringer i regelverket og vil fortsette informasjonsarbeidet rettet mot næringen. Fra i høst vil kontrollen med utsatte fartøygrupper bli intensivert.

Fiskeflåtekontroller

I august fortsatte direktoratet med uanmeldte tilsyn i fiskeflåten. Nå rettes søkelyset mot fiskeflåten i sør, og det vil fortsette iallfall ut september. I høst har det pågått en egen kampanje rettet mot fiskefartøy som driver makrellfiske.

Også dette blir tema på sjøsikkerhetskonferansen.

Andre emner er erstatningskrav ved yrkessykdommer, den menneskelige faktor og den voldsomme informasjonsstrømmen på brua. Et høyst aktuelt tema er navigasjon i trafikkerte leder – sikkerhetsutfordringer på grunn av økende trafikktetthet.

Litt frisk avveksling er det også lagt opp til for dem som ønsker det: Losbåten «LOS 109» ligger ved kai utenfor konferansesenteret og er tilgjengelig for omvisning. Det samme gjelder redningsskøyta «Bergen Kreds». Dessuten politiets nye fartsvidunder – en Fabio Buzzi, bygget i Italia, 42 fot, 1.200 hestekrefter og toppfart over 60 knop, og 45 knop i 2,5 meter høye bølger. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.