INDUSTRI

Nytt rekordår for norsk industri

REKORD: Det meste av økningen kom i første halvår.
REKORD: Det meste av økningen kom i første halvår. Bilde: Lionel Vadam/colourbox.com
Trond Gram
3. jan. 2008 - 10:55

Stramt arbeidsmarked har gitt begrensninger for norsk næringsliv i år, på tross av det opplevde norske industribedrifter nok et rekordår i fjor.

Flatet ut

Eksporten fra fastlandsbedriftene økte med 10,2 prosent i 2007 og nådde hele 331,6 milliarder kroner, viser ferske tall fra Norsk Industri.

Men det meste av økningen kom i første halvår.

- Vi har en utflating på høsten. Dette skyldes konjunkturene i verden, ringvirkningene av Subprime-krisen og alt det som har skjedd, forteller Finn Langeland, kommunikasjonssjef i Norsk Industri til TU.no.

Negativt med nedgang i vesten

- Første halvår var som i 2006, mens man i siste halvår fikk forhold som trakk i andre retning. Det ga ikke en nedgang, men en utflating.

Hvordan det slår ut i 2008, kan ikke Langeland gi noe svar på før Norsk Industri legger frem sin konjunkturrapport senere i januar.

- Vi har vekst i den eksporten som går til Kina, men Kina er jo ikke alt. En dupp i markedene i vestlige land vil kunne slå negativt ut, sier kommunikasjonssjefen.

Ifølge statistikken fra Norsk Industri hadde de fleste største eksportvarene fremgang i fjor. Maskiner, metaller, raffinerte petroleumsprodukter og kjemiske produkter satte eksportrekord i 2007. Aller best var forholdene for karbonprodukter til aluminiumsindustrien, som økte med 105 prosent, mye på grunn av Alcoa/ Elkems nye fabrikk i Mosjøen.

Utlendingene er viktige

Norske industribedrifter tar høyere priser for sine eksportvarer, noe som også bidrar vesentlig til veksten. Men også råvarekostnadene, ikke minst på elektrisk kraft og stål, øker slik at marginene ikke nødvendigvis blir høyere for bedriftene.

Siden 2002 har eksporten økte med 65 prosent, men mens eksportveksten var på 19 prosent i 2006, var økningen mer moderat med årets ti prosent. Ifølge Norsk Industri er import av arbeidskraft og tjenester fra utlandet mye av årsaken til årets eksportvekst.

Flere av bedriftene bruker også i større grad utenlandske underleverandører, noe som til økt kapasitet ved de norske fabrikkene.

- Uten utlendingene stopper Norge. Vi har sagt hele tiden at vi må ha en situasjon hvor vi kan konkurrere om de beste utlendingene, sier Langeland.

Vil forby flatskjermen din

Uøkonomisk kraftforsyning

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.