INDUSTRI

Nytt marked for oljesølradar

Finn Halvorsen
16. juni 2008 - 06:23
Vis mer

I forbindelse med økende oljeaktivitet i de sårbare nordområdene øker oppmerksomheten omkring oljevernberedskap og varsling av eventuelle oljeutslipp.

– Dette åpner nye muligheter for våre OSD-produkter (Oil Spill Detection) som etter hvert er grundig gjennomtestet av Norsk oljevernforening for operatørselskap (NOFO). De har installert vårt radarsystem på alle sine 21 båter som dekker hele kysten opp til Barentshavet, sier administrerende direktør Erik Sandsdalen.Videreutvikling

Miros’ OSD-system ble opprinnelig utviklet for å framskaffe data om oljeflakenes posisjon, utbredelse og avdrift ved rapporterte hendelser. En av fordelene ved radar i forhold til andre metoder, som for eksempel overvåking fra fly og satellitter, er at utslippene kan registreres og kartlegges også om natten og i overskyet vær.

Miros har etter hvert også utviklet et system for kontinuerlig overvåking beregnet for montering på plattformer. Den første pilotinstallasjonen er på plass på en plattform i Det Kaspiske Hav.

– Kunden får et system som gjør at det ikke lenger er nødvendig å sitte og nistirre på en skjerm 24 timer i døgnet. Men det er også viktig å presisere at det finnes feilkilder slik at falske alarmer kan forekomme, selv om vi jobber for å forbedre teknologien slik at antall feilmeldinger kan reduseres til et minimum, sier Sandsdalen.Doppler

Videreutviklingen omfatter i tillegg økt rekkevidde på radaren. Dette er gjort ved å øke pulsbredden. På denne måten er rekkevidden økt til 7 – 8 km mot 2 – 3 km tidligere.

Det er også valgt Doppler-radar på disse fastmonterte installasjonene. Denne gir større nøyaktighet, men kan ikke brukes om bord i fartøyer som er i bevegelse.

Sandsdalen sier at de gjennom NOFO-samarbeidet føler at de har fått godt fotfeste i Nordsjøen, langs kysten og i nordområdene.

– Vi hadde et svært godt år i fjor med over 60 prosent omsetningsøkning fra året før. Dette henger sammen med at vi fikk en bra uttelling på tidligere innsats i Østen. Det tar tid å overbevise kunder i nye markedet om at en liten bedrift fra Norge er den rette leverandøren å satse på. Men vi kan nå vise til referanser både i Japan, Korea, Kina og India, sier Sandsdalen.Optimist

Sandsdalen har dessuten mye å gå på for bedriftens andre produkter. Bølgeradarvarsleren Wavex er levert til et meget stort antall båter verden over.

– Men det er fremdeles langt de færreste båter som krysser verdenshavene som har slikt utstyr om bord. Så markedspotensialet er der. Og etter hvert som det kommer stadig flere hurtiggående båter, øker behovet ytterligere, sier Sandsdalen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.