KRAFT

Ny Skanled-løsning

STOR BETYDNING: Gassrør til Grenlands-området vil være til stor hjelp for industrien i området.
STOR BETYDNING: Gassrør til Grenlands-området vil være til stor hjelp for industrien i området.

I dag presenterte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen en ny løsning for å få på plass gassrørledningen Skanled. Partnerskapet har besluttet å videreføre prosjektet uten et separasjonsanlegg for utskillelse av våtgass på Rafnes. Istedet for å separere etan fra naturgassrøret skal det britiske selskapet Ineos, som eier petrokjemianleggene i Bamble, overta Yaras båtimport av etan. Og Yara erstatter den med naturgass fra den nye gassrørledningen.

– Prosjektet er et skritt nærmere realisering. Men det er fremdeles en del som må avklares før PAD'en eventuelt skal leveres inn 1. april, sier informasjonssjef i Gassco, Kjell Varlo Larsen.

Får ikke gass

Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til er det største problemet at flere av interessentene i gassrøret ikke får kjøpt gass. Polske PGNiG og tyske E.On Ruhrgas har sikret seg noe volum gjennom eierskap i felt på sokkelen, men Skagerak Energi, Energinet.dk, Østfold Energi, Gøteborg Energi, Agder Energi, Swedegas, Verbundnetz Gas og Preem har foreløpig ingenting å fylle røret med.

Komplisert

Direktør i Gassco Thor O. Lohne, sier i en pressemelding at Skanled-prosjektet er komplisert og at det gjenstår fortsatt utfordringer før prosjektet kan realiseres. – Blant annet er det betydelige gjensidige avhengigheter mellom rørledningsprosjektet og mottaksanlegg i Norge, Sverige og Danmark. Videre er prosjektet avhengig av nødvendige avklaringer på gasskjøp og salg, samtidig som prosjektet krever myndighetsgodkjennelser i Norge, Sverige og Danmark.Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.