Dette er Algeta og Alpharadin
- Bioteknologiselskapet Algeta, som ble etablert av Øyvind S. Bruland og Roy H. Larsen i 1997, har utviklet Alpharadin til bruk hos prostatakreftpasienter med spredning til skjelettet. Medisinen er til klinisk utprøving ved 100 sykehus rundt om i verden. Lisensavtalen med Bayer Schering Pharma AG har en verdi på 4,5 milliarder kroner. Børsverdien på selskapet er på ca 3,3 milliarder kroner.
- Alpharadin er i fase III i den kliniske studien. Medisinen er en potensiell ny behandlingsform for pasienter med kreftsvulster i skjelettet (metastaser) som er relatert til kreftens opprinnelsessted.
- Råstoffet bak Alpharadin er actinium-227. Når dette radioaktive stoffet ”dør ut”, dannes radium-223.
- Radium-223 blir separert fra actinium. En blanding med hjelpestoffer tilsettes før Alpharadin injiseres i pasientene.
- Alpharadin helbreder ikke, men ser ut til å gi pasientene i gjennomsnitt fire-fem måneder lengre levetid og bedre livskvalitet i form av mindre smerter.
- Algeta fikk nylig NHOs næringsutviklingspris.
Kilder: Algeta.com og Bioingeniøren.
Forskerne bak Alpharadin
Øyvind S. Bruland, professor 1 i kreftbehandling ved Universitetet i Oslo, spesialist i onkologi og overlege ved Radiumhospitalet, doktorgrad i tumorbiologi.
Roy H. Larsen, doktor philos, selvstendig doktorgrad som kjernekjemiker ved Universitetet i Oslo.
Eier ca. en halv prosent av aksjene i Algeta.
Nå er produktet Alpharadin i fase III av teststudien – fasen som vil avgjøre om medisinen blir et godkjent legemiddel og lansert. Algeta heter selskapet som står bak Alpharadin. Partner er den tyske legemiddelgiganten Bayer Schering Pharma AG.
– Vi har sett i fase II at Alpharadin kan forlenge livet med fire-fem måneder til de dårligste prostatakreftpasientene, sier Bruland til Teknisk Ukeblad.
Ble kjent i studietiden
Han traff Roy H. Larsen på slutten av 80-tallet.
– Vi startet et samarbeid rundt Roy sin hovedfagsoppgave og doktorgradprosjekt som han fullførte på begynnelsen av 90-tallet. Totalt har vi brukt ca. 15 år på å forske frem den nye kreftmedisinen, fortsetter Bruland.
For at Alpharadin skal bli lansert, må fase III av studien vise tilsvarende effekt som det testene i fase II har vist. Bruland og forskerkollega Roy H. Larsen er optimistiske med tanke på det avgjørende resultatet.
Målsøkende kreftbehandling
– Noen av pasientene som har blitt behandlet med Alpharadin har levd et år uten større smerter, sier Bruland.
Alpharadin kan forklares som en målsøkende kreftbehandling bestående av radium som ligner på kalsium. Stoffet injiseres intravenøst og ”finner” veien til kreftsvulstene (metastasene) i skjelettet hvor det blir kalkdannelse (kalsium).
– Behandlingen hjelper bare hvis kreften har spredt seg til skjelettet. Den er avhengig av nydannet benvev for at Alpharadin skal kunne binde seg til metastasene. Selve prinsippet for at Alpharadin slår seg ned i kalkvevet er på nanoteknologinivå, sier Bruland.
Skåner friskt vev
Medisinen har den egenskapen at den ikke ødelegger friskt vev som annen cellegift (cytostatika) gjør. Den angriper bare selve metastasen i benvevet.
– Dermed unngår pasientene smerter og andre negative bivirkninger som tradisjonell cellegift medfører.
Dersom fase III av teststudien for Alpharadin påviser en enda lenger overlevelsestid for pasientene enn i fase II, vil medisinen blir utprøvd på pasienter som er tidligere i sykdomsforløpet.
– Da vil Alpharadin bli testet på friskere pasienter for å se om medisinen kan virke forebyggende, sier Bruland.
Han legger ikke skjul på at Alpharadin kan bli økonomisk lukrativt.
– Lykkes dette vil vi få en relativt bra avkastning.