INDUSTRI

Ny kreftmedisin forlenger livet

Truls Tunmo
26. mai 2010 - 10:34
Vis mer

Nå er produktet Alpharadin i fase III av teststudien – fasen som vil avgjøre om medisinen blir et godkjent legemiddel og lansert. Algeta heter selskapet som står bak Alpharadin. Partner er den tyske legemiddelgiganten Bayer Schering Pharma AG.

– Vi har sett i fase II at Alpharadin kan forlenge livet med fire-fem måneder til de dårligste prostatakreftpasientene, sier Bruland til Teknisk Ukeblad.



Ble kjent i studietiden

Han traff Roy H. Larsen på slutten av 80-tallet.

– Vi startet et samarbeid rundt Roy sin hovedfagsoppgave og doktorgradprosjekt som han fullførte på begynnelsen av 90-tallet. Totalt har vi brukt ca. 15 år på å forske frem den nye kreftmedisinen, fortsetter Bruland.

For at Alpharadin skal bli lansert, må fase III av studien vise tilsvarende effekt som det testene i fase II har vist. Bruland og forskerkollega Roy H. Larsen er optimistiske med tanke på det avgjørende resultatet.



Målsøkende kreftbehandling

– Noen av pasientene som har blitt behandlet med Alpharadin har levd et år uten større smerter, sier Bruland.

Alpharadin kan forklares som en målsøkende kreftbehandling bestående av radium som ligner på kalsium. Stoffet injiseres intravenøst og ”finner” veien til kreftsvulstene (metastasene) i skjelettet hvor det blir kalkdannelse (kalsium).

– Behandlingen hjelper bare hvis kreften har spredt seg til skjelettet. Den er avhengig av nydannet benvev for at Alpharadin skal kunne binde seg til metastasene. Selve prinsippet for at Alpharadin slår seg ned i kalkvevet er på nanoteknologinivå, sier Bruland.



Skåner friskt vev

Medisinen har den egenskapen at den ikke ødelegger friskt vev som annen cellegift (cytostatika) gjør. Den angriper bare selve metastasen i benvevet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Dermed unngår pasientene smerter og andre negative bivirkninger som tradisjonell cellegift medfører.

Dersom fase III av teststudien for Alpharadin påviser en enda lenger overlevelsestid for pasientene enn i fase II, vil medisinen blir utprøvd på pasienter som er tidligere i sykdomsforløpet.

– Da vil Alpharadin bli testet på friskere pasienter for å se om medisinen kan virke forebyggende, sier Bruland.

Han legger ikke skjul på at Alpharadin kan bli økonomisk lukrativt.

– Lykkes dette vil vi få en relativt bra avkastning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.