INDUSTRI

Ny historisk eksportrekord

BRENNER: Det er brutt ut brann ved smelteverket til Eramet i Sauda. Øyenvitner forteller at det velter svart røyk ut fra fabrikkbygningene. Illustrasjonsfoto
BRENNER: Det er brutt ut brann ved smelteverket til Eramet i Sauda. Øyenvitner forteller at det velter svart røyk ut fra fabrikkbygningene. Illustrasjonsfoto Bilde: Mona Sprenger
Jannicke Nilsen
16. apr. 2007 - 15:33

Mars var første måned noensinne at bedriftene eksporterte for over 30 milliarder kroner på én måned, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Det er 13,7 prosent mer enn industrien eksporterte for i mars i fjor.

Øker i verdi

Veksten i eksportverdien av metaller (unntatt jern og stål) er hovedårsaken til oppsvinget. Verdiøkningen er på 2,2 milliarder kroner, noe som tilsvarer 52 prosent, ifølge Norsk Industri.

På den andre enden av skalaen er raffinerte petroleumsprodukter som har sunket i verdi, på grunn av lav oljepris.

I første kvartal eksporterte industrien metaller for hele 20,2 milliarder kroner, noe som tilsvarer en økning på hele 45 prosent og en fjerdedel av totaleksporten fra fastlands-Norge.

Spesielt eksport av nikkel, sink og aluminium når nye høyder.

Maskiner

Det var også sterk eksportøkning av kjemiske produkter (+25,3 prosent) og maskiner (+16,7 prosent).

Andre varegrupper av betydning for eksporten er maskiner for spesiell industri og generelle industrimaskiner, med en oppgang i eksportverdien på henholdsvis 285 og 240 millioner kroner (39 og 20 prosent).

Eksportverdien for fisk økte med 426 millioner kroner, 14 prosent, sammenlignet med mars i fjor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.