ARKIVNYHETER

Nøytronkanon til Sverige

NØYTRONKANON: Slik skal anlegget i Lund i Sverige se ut. Nøytronkanonen skal koste 13 milliarder kroner. MAX IV er et anlegg for røntgenstråling som også skal bygges i Lund, som blir et kraftsenter innen forskning.
NØYTRONKANON: Slik skal anlegget i Lund i Sverige se ut. Nøytronkanonen skal koste 13 milliarder kroner. MAX IV er et anlegg for røntgenstråling som også skal bygges i Lund, som blir et kraftsenter innen forskning.Bilde: ESS Scandinavia
Kjetil Malkenes Hovland
29. mai 2009 - 14:00

Nøytronkanoner

Nøytroner er et godt instrument for å se hva som skjuler seg inni ulike materialer, fra molekyler og medisiner til plast og proteiner

Studier av kompliserte polymerer kan føre til bedre membraner i brenselceller og bedre batterier, studier av metallers indre svingninger kan gi bedre flymotorer, studier av nanomaterialer kan gi bedre kompositter

Hvor detaljerte studier som kan gjøres avhenger av hvor mange nøytroner en nøytronkilde kan produsere

I dag finnes det mange forskningsanlegg basert på nøytronkilder i Europa, men de fleste er basert på små kjernereaktorer, en teknologi som ikke kan utvikles videre fra dagens kapasitet

Nøytronforskere har derfor utviklet tredje generasjons nøytronkilder basert på spallasjonsteknikk (spallasjon = splitting av atomkjerner i tre eller flere deler)

ESS skal etter planen stå ferdig i 2020

Kilde: ESS Scandinavia, Ny Teknik

Lund i Sverige får trolig sin etterlengtede nøytronkanon ESS til 13 milliarder svenske kroner.

Maskinen kan studere materialers indre med ekstrem presisjon.

Den nye kanonen er så mye bedre enn dagens teknikk at det er som å se på ting i stearinlys i forhold til blitzlys, ifølge ESS Scandinavia.

Nesten helt avgjort

I Brüssel i går støttet en rrekke europeiske forskningsministre at ESS skal bygges i Lund, og dette er trolig et vendepunkt for svenskene.

– Utgangen av dette kunne ikke vært mye bedre, sa en gledesstrålende forskningsminister Lars Leijonborg til svensk presse i går kveld.

– Jeg tror at vi i ettertid kan se dette som øyeblikket da Lund fikk anlegget. Men helt avgjort er det ikke før vi har skrevet avtaler med en rekke land, sa Leijonborg.

Norge stemte for

Han har tidligere sagt at Sverige skal bli en kunnskapsnasjon i verdensklasse, og at bare en nasjon som ligger i teten når det gjelder kunnskap kan hevde seg i globaliseringens tid.

Norge var ett av landene som stemte for at nøytronkanonen skulle ligge i Sverige. ESS Scandinavia i Lund har kjempet mot spanske Bilbao og ungarske Debrecen om å få kanonen.

Det vil koste 300 millioner kroner og ta flere år bare å designe nøytronkanonen, ifølge bladet Ny Teknik. Norge bidrar finansielt til at Sverige nå kan garantere for halvparten av kostnadene. Sverige skal betale 30 prosent, Danmark 12,5 prosent, og Norge sammen med de baltiske landene og næringslivet bidra med resten opp til 50 prosent. Den andre halvparten dekkes av resten av Europa.

Stort steg for forskningen

Driftskostnadene blir en milliard kroner i året, og Sverige dekker 10 prosent av dette.

Selv om maskinen skal bidra til grunnforskning, er det ventet at den også vil få industriell betydning.

– Dette tydelige flertallet for Sverige betyr at det nå i praksis er klart at ESS kan bygges i Lund. Dette er et meget stort steg for både svensk og europeisk forskning, og en meget betydningsfull avgjørelse for framtidens forskere, sier Colin Carlile, leder for ESS Scandinavia ifølge organisasjonens egne nettsider.

Bruker røntgenstråling

Fra før er det kjent at MAX-IV skal bygges i Lund.

MAX-lab er et nasjonalt laboratorium hvor forskningen er basert på synkrotronlysstråling (røntgenstråling). Denne produseres når partikler i nær lysets hastighet passerer magnetfelt i en lagringsring. Ved hjelp av strålingen kan man forske på ulike materialers egenskaper. Tre slike ringer finnes alt i Lund, og nå skal den fjerde bygges.