KRAFT

Norske turbiner 70 prosent dyrere

Vindturbiner fra norske Scanwind er dyrere enn tyske. Bildet viser løfting av et navhus.
Vindturbiner fra norske Scanwind er dyrere enn tyske. Bildet viser løfting av et navhus.Bilde: Scanwind
Espen Leirset
16. mars 2007 - 08:05

Produserer gigaturbiner

Scanwind Group AS er en nykommer på markedet innen design, sammenstilling og salg av store vindturbiner med effekt på 3 MW og oppover.

Siden starten i 2000 har ScanWind gjennomført et av de største teknologiutviklingsprosjekter i Norge i perioden. Målet har vært å utvikle et helt nytt vindkraftmaskineri tilpasset bruk i områder med meget sterk vind.

Det endelige serieproduktet er et direktedrevet aggregat med en installert effekt på 3,5 MW, som med små endringer også kan bygges for opp til 5 MW ytelse.

Scanwinds vindturbiner er spesielt designet for å tåle nordiske værforhold, både onshore og offshore.

Hovedkontor er i Trondheim, produksjonsavdeling i Verdal og utviklingsavdeling i Karlstad i Sverige. Totalt drøyt 35 ansatte.

Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk eier 98,5 prosent av aksjene.

To milliarder i potten

De ansatte i NTE er bekymret for at den tunge satsingen på Scanwind gjør at NTE mister økonomisk handlefrihet.

– Jeg er for at NTE skal satse på vindkraft, men jeg er ikke overbevist om at satsingen i Scanwind er riktig. Det har etter hvert utviklet seg til et pengesluk, og det er ikke sikkert det er nødvendig å finne opp kruttet på nytt selv om man vil satse på vindkraft, sier Bjørnar Gulstad i Fagforbundet. Hovedtillitsvalgt Svein Welde i El & IT-forbundet bekrefter overfor Trønder-Avisa at han også er kritisk til NTEs investering i Scanwind.

I de siste ukene har det rast en kraftig debatt i Trøndelag om NTEs vindsatsing. Så langt har NTE investert nesten en milliard kroner i Scanwind-turbiner. I tillegg skal de investere en drøy milliard kroner i 20 vindturbiner i en ny park i Ytre Vikna. NTE har uttalt at de bygger 20 turbiner istedet for de opprinnelig tenkte 60, men styret har ennå ikke fattet endelig investeringsbeslutning.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at NTE bygger turbinene i Vikna selv om de ikke er lønnsomme, men for å sikre drift i Scanwind. En intern NTE-rapport Trønder-Avisa har fått tilgang til, viser at prosjektet kan påvirke NTEs totale lønnsomhet og handlefrihet i mange år fremover.

De norske Scanwind-turbinene har dessuten hatt store tekniske problemer i sterk vind.

Da TrønderEnergi nylig bestilte 25 turbiner, var Scanwind om lag 70 prosent dyrere enn tyske Enercon.

Dyr megawatt

Teknisk Ukeblad har beregnet megawattprisen for NTEs vindpark i Ytre Vikna med Scanwind-turbiner.

Her er prisen 14,3 millioner kroner per megawatt, beregnet med en totalsum på en milliard kroner for den 70 megawatt store parken.

Sparer på tysk tekno

TrønderEnergis vindpark på Bessakerfjellet koster rundt 500 millioner kroner og gir en effekt på 57,5 megawatt. Dette gir en pris på 8,7 millioner kroner per megawatt. Dermed utgjør differansen 69 prosent på norske og tyske vindturbiner.

I stedet for å velge lokalpatriotisk og dyrt, ble det dermed billige, tyske turbiner for TrønderEnergi.

Slik forklarer administrerende direktør Rune Malmo hvorfor trønderske Scanwind ikke ble valgt.



– For høye kostnader

– Det ville gitt altfor høye kostnader. Vindparken ville blitt mye dyrere, sier Malmo om vindparken TrønderEnergi har besluttet å bygge på Bessakerfjellet i Roan kommune.

– Vi gjorde kun en kommersiell vurdering. Vi ble spurt om å betale en merpris for å bidra til Scanwinds utvikling, men kostnaden ble så mye høyere at vi synes det ble for dyrt, konstaterer Malmo.



Tekniske problemer

Administrerende direktør Jørn Lunde i Scanwind svarer slik på spørsmålet om når selskapet regner med å være konkurransedyktig.

– Vi håper å være kommersielt konkurransedyktig i løpet av 2008. Fram til nå har vi prioritert utviklingen av vindmøllene på Hundhammerfjellet, sier Lunde.

Scanwind opplevde store tekniske problemer med flere av de 15 turbinene som er levert til pilotanlegget på Hundhammerfjellet.

Tilbakeslag

Flere blad falt ned da det blåste sterk storm på fjellet for et drøyt år siden. Disse problemene satte selskapet minst ett år tilbake.

Scanwind har ikke vunnet noen anbud på leveranse av vindturbiner utover leveransen til eieren, Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE). Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at leveransene til eieren sikrer drift i Scanwind minst fram til 2009.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.