INDUSTRI

Norske Skog anbefaler å legge ned Follum

USIKKER FREMTID: Norske Skogs ledelse vil legge ned Follum-fabrikken. Styret og bedriftsforsamlingen skal ta stilling til forslaget 7. og 8. desember.
USIKKER FREMTID: Norske Skogs ledelse vil legge ned Follum-fabrikken. Styret og bedriftsforsamlingen skal ta stilling til forslaget 7. og 8. desember. Bilde: Norske Skog
25. nov. 2011 - 09:44

Konsernledelsen i Norske Skog anbefaler styret å legge ned produksjonen ved Norske Skog Follum ved Hønefoss med drøyt 350 ansatte senest 31. mars 2012.

Mindre papir

– Det er med tungt hjerte overfor samtlige ansatte, leverandører og lokalsamfunnet at vi anbefaler å legge ned Follum. Norske Skog selger mindre papir enn før, siden mange erstatter papir med elektroniske medier. Da trenger vi dessverre ikke så mange fabrikker som lager papir lenger, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt i Norske Skog i en pressemelding.

Ledelsen foreslår derimot å opprettholde full drift ved fabrikkene på Skogn og i Halden.

Forslagene vil bli lagt fram for styret og bedriftsforsamlingen, som skal ta stilling til forslaget den 7. og 8. desember.

Vil berører 356 ansatte

Norske Skogs ledelse har ved flere anledninger i år gjort det klart at konsernet må vurdere produksjonskapasiteten. Fredagens anbefaling er et resultat av en omfattende prosess, som også har involvert de tillitsvalgte.

– Overfor de 356 ansatte på Follum beklager vi dette sterkt, og vi vil forsøke å bistå så godt vi kan i den kommende fasen. På tross av alle tiltak, er resultatene blitt forverret år for år, sier Ombudstvedt.

Follum er den minste fabrikken Norske Skog har i Norge, og den har de høyeste kostnadene per tonn papir. Det har vært arbeidet med alternativer for videre drift ved Follum, men det foreligger ingen løsning som ledelsen finner forsvarlig, skriver selskapet i meldingen.

La inn bud på Follum

Viken Skog, som er Norske Skogs største aksjonær, ønsker å kjøpe Follum og la for to uker siden inn et bud på 280 millioner kroner.

DN.no skrev i forrige uke at Norske Skog synes budet er for lavt, og vurderer derfor heller å legge ned fabrikken.

– Vi trenger ikke flere konkurrenter og mer papir i markedet. Vi trenger færre konkurrenter og mindre papir i markedet. Fortsatt drift av Follum med en annen eier vil gjøre situasjonen vesentlig vanskeligere for våre fabrikker i Trøndelag og Østfold, sier Sven Ombudstvedt til Ringerikes Blad.

Godt nok

Viken Skogs administrerende direktør Ragnhild Borchgrevink mener derimot at budet deres er godt nok.

– Vi mener dette bør være et attraktivt tilbud for Norske Skog, noe som også bekreftes av flere uavhengige finansanalytikere, sier hun i en pressemelding fredag formiddag.

Viken Skog vil i dag derfor ta kontakt med ledelsen og styret i Norske Skog og be om snarlige samtaler.

- En eventuell overtagelse av fabrikken vil sikre industriarbeidsplasser og gi store muligheter for videreutvikling av den norske treforedlingsindustrien. Går man derimot til det dramatiske skrittet å legge ned fabrikken vil dette få svært negative konsekvenser for den norske skognæringen, sier Borchgrevink

På Oslo Børs gikk Norske Skog opp med 0,28 prosent fredag formiddag.

Les også:

600 må gå i Norske Skog

Skogeierne kjemper for Follum

Follum kan bli nedlagt

Norske Skog truer med nye kutt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.