KRAFT

Norske industribedrifter sløser bort halvannen milliard

Neglisjerer energiforbruket.

Industrien står for 35 prosent av den totale energibruken i Norge. De kan med enkle grep spare opptil ti prosent av sin energibruk.
Industrien står for 35 prosent av den totale energibruken i Norge. De kan med enkle grep spare opptil ti prosent av sin energibruk. Bilde: Colourbox
12. des. 2012 - 14:47

Kun to av ti små og mellomstore industribedrifter i Norge har målsettinger for energibruken. Det er TNS Gallup som har gjort en undersøkelse for Enova om sparevilligheten i industribedriftene.

I en pressemelding sier Marit Sandbakk i Enova at dette koster industrien mer enn 1.5 milliarder kroner hvert år.

– Bare ved å sette fokus på hva man bruker av energi og hvordan den brukes, kan en bedrift redusere energibruken mellom fem og ti prosent - helt uten større investeringer. Man trenger målsettinger og en handlingsplan for energibruken i bedriften. Totalt kunne industrien ha strøket kostnader på mer enn 1,5 milliarder årlig ved å ha fokus på energiledelse, sier områdeleder Industri i Enova, Marit Sandbakk.

Les også: Det blir en billig strømvinter

Ikke overrasket

Trygve Østmo, direktør i Energi- og miljøavdelingen i bransjeorganisasjonen Norsk Industri er ikke overrasket.

– Det er definitivt et potensial der som de fleste bedrifter ikke er seg bevisst. Mange industribedrifter bør ta energiledelse i bruk, sier han.

Han tar forbehold om at han ikke har sett tallene fra Enova og heller ikke kjenner bakgrunnenfor undersøkelsen.

– Men det er ulike hindre for energieffektivisering, og vi ser jo at manglende bevisstgjøring hos bedriftene er et slikt hinder.

Trygve Østmo, HMS-direktør i Norsk Industri.
– Men det er ulike hindre for energieffektivisering, og vi ser jo at manglende bevisstgjøring hos bedriftene er et slikt hinder.Trygve Østmo, HMS-direktør i Norsk Industri er ikke overrasket over at mange bedrifter ofrer energibruken lite oppmerksomhet. Dag Yngve Dahle

Les også: Får strømmåleren til å gå baklengs

Lukker øynene

Bedriftene selv mener å være svært bevisste, hele 84 prosent svarer i Enovaundersøkelsen at de har et bevisst forhold til energibruk i produksjonsprosessen.

Likevel har færre enn tre av ti små og mellomstore industribedrifter planer om å gjennomføre energireduserende tiltak det kommende året.

– Det paradoksale er at de fleste store utgiftsposter er innom ledende organer i en bedrift før de vedtas. Når det kommer til energiutgifter, lukker imidlertid mange øynene og betaler istedenfor å se hvordan man kan utnytte ressursene på best mulig måte, sier Sandbakk.

Eget industripgram

Industrien står for 35 prosent av den totale energibruken i Norge.

Enova har introdusert et nytt program for industrisektoren som skal hjelpe bedrifter med å se hvilke muligheter som finnes for energisparing i bedriften. I starten uten større investeringer – og etter hvert mer målrettet gjennom egne handlingsplaner for gjennomføring av tiltak.

– Det at industrien har et bevisst og aktivt forhold til bruk av energi, kan bety mye både for bedriften og miljøet. Vi ønsker å hjelpe industrien til å ta de grønne valgene, og håper det nye programmet kan bidra til dette, sier Sandbakk.

Les også:

To rotorblader gir billigere vindkraft

USAs største solpark skal drive iCloud

Solcellene på dette hotellet produserer strøm nok til 10 husstander

Nye solceller kan gi billigere strøm  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.