ENERGIBRUK I NORSKE BEDRIFTER

Norske industribedrifter sløser bort halvannen milliard

Neglisjerer energiforbruket.

Industrien står for 35 prosent av den totale energibruken i Norge. De kan med enkle grep spare opptil ti prosent av sin energibruk.
Industrien står for 35 prosent av den totale energibruken i Norge. De kan med enkle grep spare opptil ti prosent av sin energibruk. (Bilde: Colourbox)

Neglisjerer energiforbruket.

Kun to av ti små og mellomstore industribedrifter i Norge har målsettinger for energibruken. Det er TNS Gallup som har gjort en undersøkelse for Enova om sparevilligheten i industribedriftene.

I en pressemelding sier Marit Sandbakk i Enova at dette koster industrien mer enn 1.5 milliarder kroner hvert år.

– Bare ved å sette fokus på hva man bruker av energi og hvordan den brukes, kan en bedrift redusere energibruken mellom fem og ti prosent - helt uten større investeringer. Man trenger målsettinger og en handlingsplan for energibruken i bedriften. Totalt kunne industrien ha strøket kostnader på mer enn 1,5 milliarder årlig ved å ha fokus på energiledelse, sier områdeleder Industri i Enova, Marit Sandbakk.

Les også: Det blir en billig strømvinter

Ikke overrasket

Trygve Østmo, direktør i Energi- og miljøavdelingen i bransjeorganisasjonen Norsk Industri er ikke overrasket.

– Det er definitivt et potensial der som de fleste bedrifter ikke er seg bevisst. Mange industribedrifter bør ta energiledelse i bruk, sier han.

Han tar forbehold om at han ikke har sett tallene fra Enova og heller ikke kjenner bakgrunnenfor undersøkelsen.

– Men det er ulike hindre for energieffektivisering, og vi ser jo at manglende bevisstgjøring hos bedriftene er et slikt hinder.

Trygve Østmo, HMS-direktør i Norsk Industri.
– Men det er ulike hindre for energieffektivisering, og vi ser jo at manglende bevisstgjøring hos bedriftene er et slikt hinder.Trygve Østmo, HMS-direktør i Norsk Industri er ikke overrasket over at mange bedrifter ofrer energibruken lite oppmerksomhet. Dag Yngve Dahle

Les også: Får strømmåleren til å gå baklengs

Lukker øynene

Bedriftene selv mener å være svært bevisste, hele 84 prosent svarer i Enovaundersøkelsen at de har et bevisst forhold til energibruk i produksjonsprosessen.

Likevel har færre enn tre av ti små og mellomstore industribedrifter planer om å gjennomføre energireduserende tiltak det kommende året.

– Det paradoksale er at de fleste store utgiftsposter er innom ledende organer i en bedrift før de vedtas. Når det kommer til energiutgifter, lukker imidlertid mange øynene og betaler istedenfor å se hvordan man kan utnytte ressursene på best mulig måte, sier Sandbakk.

Eget industripgram

Industrien står for 35 prosent av den totale energibruken i Norge.

Enova har introdusert et nytt program for industrisektoren som skal hjelpe bedrifter med å se hvilke muligheter som finnes for energisparing i bedriften. I starten uten større investeringer – og etter hvert mer målrettet gjennom egne handlingsplaner for gjennomføring av tiltak.

– Det at industrien har et bevisst og aktivt forhold til bruk av energi, kan bety mye både for bedriften og miljøet. Vi ønsker å hjelpe industrien til å ta de grønne valgene, og håper det nye programmet kan bidra til dette, sier Sandbakk.

Les også:

To rotorblader gir billigere vindkraft

USAs største solpark skal drive iCloud

Solcellene på dette hotellet produserer strøm nok til 10 husstander

Nye solceller kan gi billigere strøm  

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå