INDUSTRI

Norske Frank Mohn solgt til svenske Alfa Laval

For 13 milliarder kroner.

Frank Mohn har levert pumper til en rekke norske og utenlandske skip, blant annet Stolt Tanker. Her Stolt Capability.
Frank Mohn har levert pumper til en rekke norske og utenlandske skip, blant annet Stolt Tanker. Her Stolt Capability. Bilde: Stolt Tankers
7. apr. 2014 - 09:45

I en felles pressemelding sendt ut mandag morgen heter det at oppkjøpet vil forsterke Alfa Lavals posisjon som en ledende leverandør til offshore olje- og gassmarkeder.

Det globale selskapet Alfa Laval kjøper Frank Mohn, med produktmerket Framo, for 13 milliarder kroner fra Wimoh, et firma som Mohn-familien kontrollerer.

Frank Mohn har hovedkontor i Bergen og rundt 1.200 ansatte. Selskapet hadde en omsetning på 3,4 milliarder kroner og en ordreinngang på 6,1 milliarder kroner i fjor.

Uenighet

Salget har avdekket uenighet mellom selskapets styreleder Trond Mohn, som fylte 71 år 3. april, og hans sønn Frederik Wilhelm Mohn (37) som trakk seg som administrerende direktør i selskapet i desember 2012.

I en tekstmelding til Bergens Tidendes næringslivsnettsted Sysla.no skriver sønnen blant annet følgende: «Jeg beklager overfor alle ansatte, men spesielt fagforeningene. Trond Mohn klarte aldri å gjennomføre generasjonsskiftet i bedriften som hans far, Frank Mohn, grunnla. Det ble for vanskelig å innrømme at han hadde en flink sønn ...».

Trond Mohn ønsket ikke å kommentere sønnens tekstmeldinger mandag formiddag. Mandag ettermiddag har han innkalt til pressekonferanse i bedriftens hovedkontor i Bergen der han vil svare på spørsmål sammen med administrerende direktør Magne Roar Sangolt.

Trond Mohn toppet i 2013 igjen listene over årets rikeste menn. På lista over de hundre som hadde høyest inntekt i fjor er han oppført med en inntekt på nær 324 millioner kroner og en formue på oppunder 4 milliarder kroner.

Sønnen Frederik Wilhelm Mohn hadde en inntekt på 142 millioner kroner og en formue på nær 3,6 milliarder kroner.

Ansatte informert

Klubbleder Kjell Morten Hjartøy vil også være til stede på pressekonferansen mandag og ønsket ikke å kommentere salget overfor NTB før det. Klubbledere i bedriften ble kontaktet søndag og orientert om salget.

– Jeg fikk vite om det i går kveld siden jeg er styremedlem. Det er ikke planlagt noe møte i dag, men vi venter på orienteringen som kommer senere. Vi har en del spørsmål som vi må se nærmere på utover i uken, sier klubbleder Roald Langeland i Fusa.

Direktør Lars Renström i Alfa Laval Group betegner Frank Mohn AS som et utmerket selskap som de har fulgt tett i flere år.

– De har høyt kvalifiserte medarbeidere, høy kvalitet og har en markedsledende posisjon, sier han.

Styreleder Trond Mohn sier på sin side at Alfa Laval er det eneste selskapet de kunne se som en ansvarlig og langsiktig eier av Frank Mohn AS.

– Gjennom Alfa Lavals industrielle plattform og globale rekkevidde er vi sikre

på at Framo vil fortsette å betjene krevende kunder og fremme sin posisjon som en global leder, uttaler han.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.