Norske F-16 på tokt i Libya

Norske F-16 på tokt i Libya
FLYR NÅ: Dette er ett av de norske jagerflyene som skal delta i håndhevelsen av FNs sanksjoner mot Libya. I dag tok to av de norske flyene av fra basen på Kreta. Bilde: Marthe Brendefur / Scanpix

Fakta om oppdraget i Libya

 • 17. mars ga FNs sikkerhetsråd grønt lys for å opprette en flyforbudssone og ta i bruk andre nødvendige midler for å beskytte sivilbefolkningen i Libya.
 • 19. mars besluttet et internasjonalt toppmøte i Paris å implementere resolusjonen. Frankrike innledet operasjonen kort tid med å bombe regjeringshærens stillinger ved Benghazi.
 • USA har 11 marinefartøy og ubåter og opererer kampfly av typen F-15 og F-16 på Sicilia og andre baser rundt Middelhavet.
 • Frankrike har satt inn 20 fly i operasjonen så langt, men 100 fly står til disposisjon. Landet har tatt i bruk flere militærbaser og har et hangarskip til Middelhavet.
 • Storbritannia har satt inn tre fly, med base i Italia. To fregatter og en ubåt patruljerer den libyske kysten.
 • Italia har stilt sju militærbaser til rådighet, fire av dem er tatt i bruk så langt, og bidrar i tillegg med åtte kampfly.
 • Canada bidrar med seks kampfly av typen CF-18, stasjonert i Italia, samt et marinefartøy.
 • Hellas har stilt militærbaser til disposisjon for aksjonen.
 • Norge bidrar med seks F-16 kampfly, stasjonert på Kreta.
 • Danmark og Belgia bidrar også med seks F-16-fly, stasjonert i Italia.
 • Qatar bidrar med tre kampfly
 • Tyrkia stiller med fem marinefartøy og en ubåt til våpenblokaden av Libya, men vil ikke delta i selve militæroperasjonen.
 • Koalisjonen har bombet mål en rekke steder i Libya, deriblant Tripoli, Sirte, Benghazi, Zuwarah og Misrata.
 • Det er foreslått at en komité av forsvarsministre fra koalisjonsland overtar den politiske ledelsen over operasjonene etter USA. Det forhandles også om at NATO skal overta ansvaret for planlegging og gjennomføring av operasjonen.

(Kilde: NTB, AFP)

 • Oppdatert 16:01

Vestlige kampfly angrep torsdag mål i Tajoura-distriktet øst for Libyas hovedstad Tripoli, opplyser en libysk militærkilde.

– Jeg kan bekrefte at to norske jagerfly torsdag formiddag nå er i gang med sitt første oppdrag for koalisjonen, sier seniortalsmann John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

De to flyene tok av klokken 12.15 fra Souda-basen på Kreta. Lien sier Forsvaret ikke kan gå inn på hva oppdraget går ut på eller hvor lenge det vil vare.

Rakettangrep

En talsmann for det amerikanske forsvaret, som inntil videre leder militæraksjonen, opplyser at den vestlige koalisjonsstyrken avfyrte til sammen 14 Tomahawk-missiler mot mål øst for Tripoli torsdag.

Innbyggere i området forteller at en militærbase i Tajoura ble angrepet rett etter midnatt natt til torsdag. Angrepene fortsatte deretter gjennom morgenen og ettermiddagen.

Samtidig angrep franske jagerfly en libysk flybase rundt 250 kilometer fra den opprørskontrollerte byen Benghazi.

Skutt ned

Vestlige kampfly angrep også mål i Sebha, rundt 750 kilometer sør for Tripoli, der Libyas leder Muammar Gaddafi nyter stor støtte fra sin egen Guededfa-stamme og det også ligger en større militærbase.

Den amerikanske TV-stasjonen ABC News melder at et fransk kampfly har skutt ned et militært, libysk fly som ikke respekterte FNs flyforbudssone. Det er imidlertid ikke kjent hvor nedskytingen fant sted, og hendelsen er ikke bekreftet fra annet hold.

Tidligere enn antatt

Det er første gang de norske F-16-flyene er på vingene etter at de ble plassert på Kreta som del av krigsoppdraget rettet inn mot Libya.

De norske flyene ble onsdag underlagt amerikansk ledelse, og Forsvaret håpet da at alt ville være på plass i løpet av torsdag, men uttalte at de mente det var urealistisk at flyene skulle komme på vingene allerede torsdag.

– Nå fikk vi forespørsel likevel, og siden vi var klare ble det oppdrag i dag likevel, sier Lien.

Han forteller at de fire andre norske flyene foreløpig står på bakken, men er klare til oppdrag.

Amerikansk ledelse

Oberstløytnant Bård Reidar Solheim er sjef for de norske styrkene i operasjonen.

Operasjonen, som har fått navnet Odyssey Dawn, er foreløpig underlagt den amerikanske Afrika-kommandoen, lokalisert i Tyskland. Norge er representert på beslutningsnivå i operasjonen, og norske offiserer er til stede i hovedkvarteret.

Les mer om: