INDUSTRI

Norsk teknologihjelp til Ungarn

KATASTROFE: Bildet viser den evakuerte landsbyen Kolontar som nå trues av et nytt giftutslipp.
KATASTROFE: Bildet viser den evakuerte landsbyen Kolontar som nå trues av et nytt giftutslipp. Bilde: Reuters / Scanpix
11. okt. 2010 - 10:41

Norske myndigheter og Norsk Hydro skal bistå med arbeidet etter giftslamkatastrofen i Ungarn.

Direkte kompetanse

– I morgen vil Norge tilby medisinsk og teknologisk kompetanse til Ungarn via ambassaden i landet. Hydro vil også tilby dette direkte til selskapet som er involvert i utslippet, opplyser miljøvernminister Erik Solheim til VG Nett.

Norske myndigheter bidrar også i opprydningsarbeidet og bistå Ungarn i å forebygge lignende ulykker i framtida.

– Vi gir et stort økonomisk bidrag til Ungarn via EØS. Norge bidrar med 1,2 milliarder kroner over en femårsperiode, og noe av dette kan brukes til kjemikaliehåndtering og på å unngå slike ulykker i framtiden, sier Solheim.

Demningen sprekker

Veggen som holder tilbake det røde slammet, kommet til å kollapse og slippe ut nok en bølge med giftig avfall, sa ungarske myndigheter søndag.

Hundrevis av mennesker jobber på spreng for å bygge en ny dam som skal hindre nok et giftutslipp i Ungarn. Men en ny katastrofe er, ifølge miljøvernminister Zoltan Illes, uunngåelig.

Lørdag ble det oppdaget nye sprekker i muren i dammen som holder slammet på plass.

– Sprekkene kommer til å utvide seg – spesielt om natten sier Illes.

Dermed kommer sannsynligvis nye 500.000 kubikkmeter slam til å fosse ut. Også den ungarske statsministeren, Viktor Orban, sa lørdag at det er svært sannsynlig at enda en dike i oppdemmingsanlegget vil komme til å briste.

1.000 evakuert

Nyhetsbyrået AP skriver at den ny bølgen av det gifte slammet kommer til å renne ut av damanlegget og flomme en kilometer utover mot nord.

Anlegget tilhører en fabrikk som produserer aluminiumoksid vest i Ungarn.

Lørdag ble om lag 1.000 mennesker evakuert fra Kolontar og en nabolandsby.

Mens man forsøker å reparere den gamle dammen, bygges det også en ny dam som skal beskytte landsbyen Kolontar. Om lag 800 frivillige deltar i arbeidet sammen med 900 politifolk, brannmenn og annet redningsmannskap.

Brannskader

Fire mennesker mistet livet i Kolontar da store mengder slam rant ut av dammen og spredte seg utover veier, gulv, åkre og elver sist mandag.

Om lag 46 personer er fortsatt på sykehus. Én har livstruende skader, mens enkelte andre er så alvorlig skadd at de vil trenge plastisk kirurgi etter at det etsende slammet ga dem store brannskader, ifølge en talskvinne for myndighetene.

Statsminister Orban sa lørdag at det enorme utslippet kunne ha vært unngått, og lover at miljøkatastrofen skal få konsekvenser for de ansvarlige.(©NTB)

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.