OLJE OG GASS

Norsk oljebrønnteknologi kan også overvåke hjerter

 

Fra olje til helse: Verdande utviklet i utgangspunktet overvåkingsteknologien sin for oljeindustrien, men nå brukes systemet både til hjerte­overvåking og i finanssektoren.
Fra olje til helse: Verdande utviklet i utgangspunktet overvåkingsteknologien sin for oljeindustrien, men nå brukes systemet både til hjerte­overvåking og i finanssektoren. Bilde: Colourbox
15. mai 2014 - 07:00
Vis mer

I 2004 snakket de to NTNU-professorene Agnar Aamodt ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap og Pål Skalle ved Institutt ved petroleumsteknologi sammen om en idé.

I all sin enkelhet og kompleksitet gikk ideen ut på å bruke sanntidsdata på en ny måte i forbindelse med brønnhåndtering.

De to professorene ble kontaktet av et knippe studenter fra NTNUs entreprenørskole som så på muligheten til å ta ideen ut i verden.

Målet ble til slutt å lage et system som kunne overvåke borebrønner og gi beskjed til operatøren om det var i ferd med å skje noe som ikke skulle skje.

Dette skulle systemet gjøre ved konstant sammenligning av sanntid med historiske data for å gjenkjenne mønstre som tidligere hadde ført til nedetid og ulykker.

Les også: Jobbet 2-4-turnus. Fant opp unikt pumpesystem på fritiden

Fikk støtte

For å klare noe sånt trengte professorene og studentene store mengder brønndata. Derfor opprettet de et selskap, gikk til Statoil og fortalte om planene sine, og sendte deretter en søknad om investeringsstøtte til Petromaks – Forskningsrådets program for forskning i oljeindustrien.

I 2006 ble søknaden innvilget. Statoil var også med på laget, og dermed kunne selskapet sette i gang med utviklingen av en prototyp.

Dette arbeidet holdt de på med i to år. Statoil, med sin enorme database, stilte selvsagt opp med brønndata og fôret dette inn i systemet.

I dag er Verdandes system i bruk til enhver tid på rundt 60 borerigger verden rundt.

Les også: Her er 26 av de viktigste teknologiene fra oljebransjen

Ser etter symptomer

– Systemet baserer seg på kunstig intelligens og ser etter symptomer i brønner. Når situasjoner begynner å ligne tidligere situasjoner, gir det beskjed. Deretter kan man gå inn, se på situasjonen og finne ut om man synes det er relevant, forteller innovasjons- og forskningssjef Odd Erik Gundersen.

Typiske problemer som systemet kan forutse er om borestrengen er i ferd med å sette seg fast i bunnen, trykkproblemer som suger strengen fast, om strengen står i fare for å få et hull eller er i ferd med å slites av.

– Det er gjerne slik at større problemer bygger seg opp over tid, men symptomene kan ofte være små. Vi prøver å se alle disse symptomene på forhånd, sier Gundersen.

Les også: Nå blir «tjukkaser» nektet å fly offshore

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Sprer seg til flere bransjer

Forskningssjefen sier teknologien kan brukes de fleste steder der man bruker sanntidsdata, og nå ser selskapet mot både helse- og finanssektoren.

Systemet blir testet ut ved The Methodist i Houston. Sykehuset, som spesialiserer seg på hjerteoperasjoner, bruker det til å risikovurdere hver enkelt pasient før de skal opereres.

Målet er å risikovurdere pasientene gjennom hele sykehusoppholdet, både når det gjelder operasjon og oppholdet i etterkant. Sanntidsdata brukes for å overvåke pasientene og gi advarsler om tilstanden deres er i ferd med å endre seg.

I finanssektoren er det selskaper som legger til rette for aksjehandel som bruker systemet til å se om kundene tar mer risiko enn de burde, om de kjøper for mange aksjer og opsjoner, eller om de handler på måter som ikke er lov eller forventet.

– Vi ser for oss veldig mange områder for teknologien vår, men vi vil ikke spre oss for tynt. Oljeboring er hovedsatsingen vår, og når det gjelder nysatsinger, konsentrerer vi oss spesielt om disse to områdene, sier innovasjons- og forskningssjef Gundersen.

Les også:

Her skal det tas ut 42.000 liter olje i minuttet

Fikk 40.000 i lønnshopp og 360.000 i bonus for å bli i jobben

Disse oljefeltene er størst i verden

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.