OLJE OG GASS

Norsk Industri kritisk til nordområdesatsingen

Anders J. Steensen
15. okt. 2009 - 11:54

– Det har skjedd ufattelig lite etter at de lanserte sin nordområdestrategi med brask og bram, sier Stein Lier-Hansen.

– Landsdelen preges fortsatt av fraflytting og manglende satsing på næringsutvikling som kan bety noe. Det er begrenset over hvor mange ordfører og rådmenn skal styre en landsdel det ikke bor folk. Norge må kjenne solidaritetsansvar for å bidra med sin skjerv. Mener politikerne noe med at de ønsker spredt bosetting i Nordland, Troms og Finnmark, så må ord omsettes i handling, sier han.Oljeindustrien kan sikre bosettingsmønsteret

Lier-Hansen mener at verken fiskeriene og fiskeindustrien kan sikre bosettingen. Turistnæringen preges av manglende investeringer og er sesongbetont.

Bergverk er en industri som vokser noe, men ikke tilstrekkelig til å oppfylle de politiske målene.

– Det eneste som kan sikre vekst og bosetting er oljeindustrien, sier Lier-Hansen

– Regjeringen og politikerne må ta et initiativ til å få på plass en politikk som kan bygge industriklynger i Nord-Norge. Det finnes ingen primærnæringer eller turisme som kan erstatte industriell virksomhet. Driveren må være petroleumsnæringen.Må ha en industripolitikk

Selv om utfordringene er store mener Lier-Hansen at det er fullt mulig å svare på miljøutfordringene teknologisk og at det er viktig å komme i gang nå.

– Industripolitikken er viktigere enn utenrikspolitikken for nordområdene. Vi må ha en masterplan hvor tunge satsinger legges mot Nord-Norge for å sørge for en god utvikling av landsdelen. Nå må regjeringen snart vise at de mener noe med sine planer. Vi trenger et utviklingsscenario ikke et avviklingsscenario, sier han.70 prosent for oljevirksomhet i nord

Et klart flertall av innbyggerne i Lofoten og Vesterålen er for å utrede konsekvensene ved olje- og gassvirksomhet utenfor kysten sin, viser en fersk spørreundersøkelse utført av In Fact for LoVe Petro.

Det er et klart flertall, 70 prosent, i den norske befolkning for å sette i gang en konsekvensutredning når Helhetlig forvaltningsplan for Lofoten og Barentshavet er klar i 2010.

– Undersøkelsen viser et klart flertall blant befolkningen i Nord-Norge. 85 prosent av velgerne i Arbeiderpartiet, Høyre og FrP er for en konsekvensutredning. Overraskende nok er 45 prosent av velgerne i SV også for, sier Knut Weum i Konkraft.Må stå sammen

Weum som tidligere var sentral i fagbevegelsen, etterlyser et samlet initiativ fra Norsk Industri, Oljeindustriens Landsforening og LO for å vise hvilken betydning petroleumsindustrien har for Norge.

– De som sier at den kan avvikles vet ikke hva de snakker om. I år bringes statsbudsjettet i balanse med 148,5 milliarder oljekroner ekstra. Dersom disse pengene hadde uteblitt kunne vi ha slokket lyset nord for Trondheim, sier han.

– Petroleumsnæringen er den eneste som har kraft nok til å sikre sysselsetting og vekst i Nord-Norge, sier Weum.Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.