PRODUKSJON

Norge på robotbunnen

Espen Leirset
18. mai 2006 - 11:26
Vis mer

– Oljen har blitt en sovepute for industrien i Norge, mener leder Geir Åge Ulsrud i robotleverandøren Kuka Norge.

– Norge er ikke et vareproduserende i-land, konstaterer administrerende direktør Kjell Oppedal i Robot Norge, som distribuerer og installerer ABBs roboter i Norge.

Kuka og Robot Norge er de to største leverandørene av roboter til det norske markedet, men virksomheten er liten.

Rundt 60 nye

I 2004 installerte norske selskaper bare 61 nye roboter. Tallene for 2005 er ennå ikke klare, men fra robotfirmaene får Teknisk Ukeblad opplyst at det kun dreier seg om små endringer i forhold til året før.

– Installasjonen av roboter kjenner ingen årssykluser. Det er tilfeldig når det er oppgang og nedgang i markedet, sier Robot Norge-sjefen. Han opplyser at flere robotbrukere i Norge ser ut til å kutte i produksjonen. Det fører til mange brukte roboter i markedet.Langt bak andre land

Sammenlignet med andre land er Norge en sinke i å automatisere produksjonen, viser oversikten over «robotiseringsgraden» i utvalgte land som Teknisk Ukeblad presenterer.

Faktoren er laget på bakgrunn av antall installerte roboter i 2004 dividert på folketallet. I tillegg presenterer vi antallet installerte roboter i 2004 i absolutte tall i de ulike land.

Japansk forsprang

Japan slår alle andre land ned i støvlene med en robotfaktor på 2,8. Tyskland og Sør-Korea er også høyt oppe med en faktor på 1,46 og 1,05.

Med sin bil- og telekomindustri er Sverige blant de fremste i verden på robotteknologi, med en faktor på 0,82.

Norge er langt bak disse robotlokomotivene, men vi har også langt igjen til våre andre nordiske naboer.

Slått av naboer

Danmark har to og en halv ganger så mange installerte roboter som Norge, mens Finland har mer enn fire ganger så mange.

Det er kanskje litt overraskende at USA ikke har en høyere robotiseringsgrad, med bare to og en halv ganger så mange installerte roboter som Norge i forhold til folketallet. Her må imidlertid USAs enorme folketall på 295 millioner mennesker tas i betraktning.

I absolutte tall har USA 115.000 installerte roboter, mens Norge har litt over 700.Markedet bedrer seg

På verdensbasis er det ikke utarbeidet tall for 2005 ennå, men International Federation of Robotics (IFR) er fornøyd med utviklingen de siste årene.

«Etter to år med fallende etterspørsel etter industriroboter, bedret markedet seg betydelig i 2000 med en vekst på 19 prosent på verdensbasis.

I 2004 ble det igjen solgt 17 prosent flere roboter enn i 2003. Dette skyldes stor etterspørsel i asiatiske markeder og robust vekst i Europa og Amerika», skriver foreningen som en kommentar til tallene.

Foreningen regner med ytterligere vekst i verdensmarkedet framover. I 2004 ble 95.000 roboter installert, men IFR forventer at 121.000 vil bli installert i 2008.Hvor stort problem?

Kuka Norge er imidlertid optimister med tanke på framtida for robotisering i Norge.

De tror flere bransjer og næringer vil automatisere produksjonen. Næringsmiddelindustiren med sine store slakterier og meierier er blant nye og potensielle kunder.

Ulsrud i Kuka Norge mener oljeindustrien i Norge blir en sovepute for industrien, og fører til mindre incentiv for å ta i bruk automatisert produksjon.

Robot Norge-sjefen Kjell Oppedal har jobbet 20 år med robotisering i utlandet, og er ikke så bekymret for utviklingen på vegne av landet.

– Vi har lav arbeidsledighet, og landet går så det suser. At vi har få bedrifter som automatiserer produksjonen er ingen krise for landet, mener han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.