SAMFUNNPOLITIKK

Norge inn i EUs våpenkjøpssystem

Forsvarssjef Sverre Diesen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen skal heretter utlyse alle militære innkjøp over 1 million euro i EU-systemet.
Forsvarssjef Sverre Diesen og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen skal heretter utlyse alle militære innkjøp over 1 million euro i EU-systemet. Bilde: Larsen, Håkon Mosvold
26. mai 2008 - 14:59

– Dette er et privilegium for Norge, konstaterte forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) etter at EUs forsvarsministre gjorde det formelle vedtaket mandag.

EUs utenrikssjef Javier Solana, som også er sjef for EDA, ønsker Norge velkommen i samarbeidet.

– Vi er svært fornøyde med at Norge vil delta i systemet, som vil hjelpe oss med å åpne opp det europeiske forsvarsmarkedet, sier Solana i en kommentar til vedtaket.

Frivillig

Det såkalte koderegimet til Det europeiske forsvarsbyrået (EDA) fungerer som et frivillig indre EU-marked for forsvarsinnkjøp.

Klare anbudsregler og en elektronisk oppslagstavle skal i prinsippet gi alle medlemslandene samme mulighet til å få vite om og konkurrere om forsvarskontrakter.

Norge vil i oktober som eneste ikke-EU-land tre inn i dette samarbeidet.

Håper på industrien

For Norge betyr det at alle anbud på over 1 million euro skal kunngjøres i systemet.

Men Strøm-Erichsen ser først og fremst muligheter for norsk industri til å få informasjon om europeiske kontrakter gjennom koderegimet.

– Dette er snakk om å gripe en mulighet som er der. Det er ingen grunn til å la være, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.