INDUSTRI

– Norge ga USA tidlige signaler om kampflykjøp

Svenskene føler seg lurt, etter at WikiLeaks-dokumenter avslører at Norge hadde forhåndsbestemt seg for å velge F-35.
Svenskene føler seg lurt, etter at WikiLeaks-dokumenter avslører at Norge hadde forhåndsbestemt seg for å velge F-35. Bilde: Lockheed Martin
3. des. 2010 - 07:47

Statssekretær Espen Barth Eide utpekes som kilde i de lekkede diplomatrapportene.

Det skriver svenske Aftonbladet fredag.

Daværende statssekretær i Forsvarsdepartementet Espen Barth Eide «har privat gitt alle signaler om at F-35 kommer til å bli valgt», heter det i et hemmeligstemplede amerikanske dokument. Det skal være datert på et tidspunkt da kampflykjøpet offisielt fortsatt var til vurdering.

Barth Eide selv avviser imidlertid overfor Aftonbladet at han ga uttrykk for at F-35 ville bli valgt mens prosessen fortsatt pågikk.

Les også: F-35B ligger tynt an

– Ble rundlurt

Det amerikanske flyet ble valgt foran svenske Jas Gripen. Aftonbladet, som har fått tilgang til de hemmelige dokumentene, skriver at «Sverige ble rundlurt av både Norge og USA».

Også daværende forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen skal ha gitt oppmuntrende signaler til USA på et tidlig tidspunkt, ifølge rapportene.

Forsvarsdepartementets pressevakt Eskil Sivertsen fastholder overfor NTB fredag at prosessen har vært gjennomført på en god og ryddig måte.

50 milliarder

Prislappen på de 48 flyene Norge handlet inn, lå på rundt 50 milliarder kroner.

«Den amerikanske ambassaden hadde på et tidlig stadium utsett Barth Eide til en nøkkelperson i prosessen. De konstaterte at Eide var proamerikansk og hadde vært til nytte for USA tidligere: han hadde gitt gode råd om hvordan USA skulle takle den norske regjeringen,» skriver Aftonbladet.

Diplomatene skriver også at Barth Eide ved flere andre anledninger hadde vært hjelpsom, som da han hjalp til med å forhindre et norsk veto mot NATOs plan om rakettforsvar.

Den svenske avisen raser over sin førsteside. «Så ble vi blåsta av Norge på 55 miljarder» lyder overskriften i papirutgaven, mens nettutgaven betegner saken som «Norges fula spel».

Les også:

Benekter forhåndsinformasjon

Eide benekter at han privat har gitt tydelige signaler på at F-35 skulle vinne anbudet.

– Det har jeg ikke gjort. Og jeg har garantert, hundre prosent, ikke gitt noen beskjed på forhånd til noen part om hvordan utfallet skulle bli, sier han til avisa.

Han benekter å i det hele tatt ha hatt noen private samtaler med amerikanske myndigheter, men sier han har uttalt til general Roger Brady at han skal «stole på prosessen».

– Jeg er helt sikker på det jeg sier nå: det var ikke tatt noen beslutning på forhånd. Hvordan amerikanerne oppfatter en slik situasjon, er noe annet. At de trodde at det var slik, betyr ikke at det er sant, sier han til Aftonbladet.

Han understreker også at ingen andre i regjeringsapparatet har gitt beskjed til noen av partene før regjeringen foretok beslutningen. (©NTB)

Les også: Her er en fjerdedel av Forsvarets utslipp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.