BYGG

Nordmann på YIT-toppen

RYKKER OPP: Arne Malonæs rykker opp som ny leder av YIT Building and Industrial Services.
RYKKER OPP: Arne Malonæs rykker opp som ny leder av YIT Building and Industrial Services. Bilde: YIT
Joachim Seehusen
27. aug. 2009 - 13:15
Vis mer

Det finske selskapet YIT har valgt nordmannen Arne Malonæs som ny president for segmentet YIT Building and Industrial Services.

Det er første gang i selskapets 100-årige historie at konsernledelsen får et medlem som ikke er finsk. Arne Malonæs har ledet YIT i Norge siden 2003.

I denne perioden har omsetningen vokst fra 2,3 milliarder til fire milliarder kroner.

Ny norsk sjef

I den nye stillingen vil Malonæs svare for konsernets største forretningsområde, som står for 60 prosent av totalomsetningen og en samlet omsetning i 2008 på 20 milliarder. 14 land i Europa og 18 0000 ansatte rapporterer til den nye presidenten. Han vil fortsatt ha sitt kontor i Norge.

Trygve Thøgersen, som til nå har ledet virksomheten i Østlandsområdet rykker opp og overtar som øverste sjef for YITs virksomhet i Norge. Thøgersen har faglig bakrunn som elektroingeniør.

Ny vekst

– Vi er litt spente på hvordan det går i de forskjellige markedene i kjøvannet av finanskrisen, sier Malonæs.

– YIT har en strategi om å vokse, det er utfordrende og litt ambisiøst akkurat nå, men vi tror det har snudd slik at vi kan begynne å tenke vekst.

Malonæs sier at veksten vil skje organisk gjennom at selskapet skal ta markedsandeler og ansette flere, kombinert med oppkjøp av konkurrerende virksomheter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Norsk teknologiutvikling

Malonæs forteller at den teknologiutviklingen selskapet har drevet i Norge nå kan skyte fart.

– I Norge har vi hatt en strategi om teknologiutvikling, der er vi litt alene og skiller oss fra konkurrentene. Vi håper å sette fart i dette og øke eksporten.

Konsernet har en strategi om å bli mer internasjonale. Det gir seg blant annet utslag i at Malonæs fortsatt skal arbeide fra Norge, tidligere har Building and Industrial Services blitt ledet fra Finland.

Manglende kontroll

For det norske markedet ser Malonæs for seg økt bruk av energisparekontrakter der kunden får en garanti om gitte innsparinger ved oppgraderinger eller nyinnkjøp.

– Det er for lite fokus i Norge på at besparelsene faktisk blir gjort, og det er også for lite fokus på at reglene blir fulgt, det gjelder blant annet energisparedirektivet fra EU. Vi håper å bidra til at det endres, sier Malonæs.

Om YIT

YIT er leverandør av tekniske bygginstallasjoner. Hovedtyngden av leveransene ligger innenfor fagområdene inneklima, elektro, automasjon, energisparing, rørfag, IKT, audiovisuelle løsninger og sikkerhet.

Selskapet leverer også service på tekniske bygginstallasjoner og tjenester for eiendomsdrift.

Omsetningen ligger på fire milliarder kroner i Norge, der YIT har 3200 ansatte. Totalt omsetter konsernet for 35 milliarder kroner og har 25 000 ansatte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.