Norbit passerer Q-Free i Norge

Norbit passerer Q-Free i Norge
IVRIG: Operatør Joakim Moen arbeider med å lage autopass brikker i Norbitech på Røros i Sør-Trøndelag. Bilde: Harald Vingelsgaard

Alle bomstasjoner i Norge bestiller autopassbrikker gjennom Statens vegvesen.

For noen år siden gjorde Statens vegvesen en rammeavtale med de to selskapene Norbit og Q-Free. Begge selskapene kvalifiserte seg til å levere autopassbrikker etter samme kravspesifikasjon.

Når Statens vegvesen utlyser minikonkurranser, vinner selskapet som kan tilby autopassbrikker til lavest pris. Selskapene konkurrerer med andre ord kun om pris.Norbit

I år er alle disse minikonkurransene vunnet av Norbit, unntatt en, opplyser overingeniør Nina Lysfjord i Statens vegvesen:

  • I mars vant Norbit minikonkurranse for levering av 91.000 brikker.
  • I mai vant Norbit minikonkurranse for utskifting av 300.000 brikker.
  • I juni vant Q-Free en kontrakt for levering av 75.000 brikker.
  • I tillegg leverer Norbit i år autopassbrikker etter en kontrakt de vant sent i 2010.

Brikkene bestilles av Statens vegvesen for de forskjellige bomselskapene i Norge. Flest brikker brukes i Fjellinjen i Oslo og i Bærumsringen.Prosjektleder Magne Nesvold i Norbitech på Røros med komponenter som brukes i autopass brikkene som lages der i fabrikken.
BITS AND PIECES: Prosjektleder Magne Nesvold i Norbitech på Røros med komponenter som brukes i autopass brikkene som lages der i fabrikken. Harald Vingelsgaard

Glede

Administrerende direktør Per Jørgen Weisethaunet i Norbit har skarpt fokus på kostnader og pris.

– Vi har en effektiv produksjon og lave kostnader i alle ledd. Derfor lager vi autopassbrikkene billig, sier han.

Når årets bestillinger av autopassbrikker er levert, vil Norbit ha om lag 70 prosent av dette markedet i Norge, inklusive det som ble levert av Norbits tidligere samarbeidspartner.

Satser utenfor Norge

Suksessen er viktig for Norbits satsing utenlands.

– De store markedsandelene i Norge, er strategisk viktig for vår internasjonale satsing, sier Weisethaunet.

Han vil ikke avsløre hvilke andre land Norbit forsøker å selge brikker til.Taper

Q-Free må innse at de taper mange minikonkurranser i Norge fordi Norbit er billigere enn dem.

– Prisene på autopassbrikker i Norge er blitt dårlige. Norbit kjører en tøff priskonkurranse. Vi er ikke interessert i å fylle opp fabrikklinja med dårlig betalte brikker, sier konsernsjef Øyvind Isaksen i Q-Free.

Han slår fast at det norske markedet ikke er så attraktivt kommersielt lenger. Q-Free vil likevel legge inn anbud når Statens vegvesen kommer med nye minikonkurranser.

– I motsetning til Norbit, har vi et stort markedsapparat, og mange kontrakter utenfor Norge. Vi er etablert i 16 land, sier Isaksen.

Det gjelder for eksempel Sverige, Frankrike, Spania, Portugal og Tyrkia, samt Indonesia, Malaysia og Thailand, i tillegg til blant annet Brasil og Chile. Q-Free har mindre enn ti prosent av sin omsetning i Norge nå.Dette er en av autopass brikkene til Norbit.
FORSKJELL: Dette er en av autopassbrikkene til Norbit. Harald Vingelsgaard

Full fart

Norbits autopassbrikker blir laget av firmaet Norbitech på Røros. Norbit og noen av de ansatte i Norbitech eier bedriften sammen.

Og der er det full fart i produksjonen. I hele sommer har arbeiderne jobbet i tre skift, døgnet rundt, for å lage autopassbrikker til Statens vegvesen.

Norbitech ansetter mellom 20 til 25 ekstra arbeidere for å lage brikkene, selv om fabrikken har satset mye på automatisering.

Halv million brikker

Statens vegvesen kan ikke opplyse hva som har vært prisforskjellene på minikonkurransene mellom Norbit og Q-Free, heller ikke hva hver enkelt brikke koster i innkjøp for dem.

Norbit og Q-Free er også sparsomme med opplysninger om pris, som har vært den eneste konkurransefaktoren. Weisethaunet i Norbit gir et grovt anslag for årets omsetning av autopassbrikker i sitt selskap.

– Det handler om flere titalls millioner kroner. Totalt lager vi rundt en halv million brikker i år, sier Weisethaunet.

Les mer om: