– Noen må ha visst om korrupsjon

– Noen må ha visst om korrupsjon
Konsernsjef i Yara, Jørgen Ole Haslestad, synes det er merkelig dersom ingen som satt i toppledelsen i 2007 visste om den store utbetalingen til India. Bilde: Scanpix

Økokrims etterforskere gjorde onsdag denne uken flere beslag under en ransaking i Yaras lokaler i Oslo. Konsernet er nå siktet for grov korrupsjon i India.

Yara skal ha utbetalt 1 million dollar til en tredjepart i forbindelse med at konsernet forsøkte å etablere et fellesforetak som skulle drive med produksjon og salg av gjødsel i India. Prosjektet ble aldri realisert.

Les også: Økokrim-aksjon mot Yaras lokaler

Vil ikke uttale seg

Det var en intern varsler som kom med opplysninger om det mulige korrupsjonsforholdet fra perioden 2006-2007, ifølge Yara.

– Jeg ønsker ikke å uttale meg, sier Thorleif Enger til Dagens Næringsliv. Enger var konsernsjef i Yara da selskapet i august 2007 betalte ut én million dollar til en indisk rådgiver.

Økokrim mistenker at penger fra Yara ble brukt til bestikkelser i India.

Les også: Yara siktes av Økokrim

– Må ha visst

Engers etterfølger i Yara, Jørgen Ole Haslestad, sier han ikke tør svare på om Enger kjente til millionutbetalingen. Haslestad er imidlertid tydelig på at noen i Yaras konsernledelse i 2007 må ha visst.

– Med så mye penger må utbetalingen være bestemt relativt høyt opp i systemet, sa Haslestad til Dagens Næringsliv fredag.

Haslestad er tydelig på at ingen i dagens konsernledelse kjente til millionene som gikk til India.

Les mer om: