IT

Nekter for storstilt overfakturering av Forsvaret

Geir Kavlie er aktor, og Ellen Holager Andenæs er forsvarer for Siemens Business Services AS, som er anklaget for å ha overfakturert Forsvaret med 60 millioner i perioden 2000 til 2005. Siemens ble ilagt en bot på 9 millioner kroner som de ikke vedtok. Mandag startet rettssaken i Oslo tingrett.
Geir Kavlie er aktor, og Ellen Holager Andenæs er forsvarer for Siemens Business Services AS, som er anklaget for å ha overfakturert Forsvaret med 60 millioner i perioden 2000 til 2005. Siemens ble ilagt en bot på 9 millioner kroner som de ikke vedtok. Mandag startet rettssaken i Oslo tingrett. Bilde: Scanpix
8. nov. 2010 - 16:32

Selskapet, representert ved fagdirektør Magnar Vik, erklærte seg ikke skyldig i tiltalen om grovt bedrageri da saken startet i Oslo tingrett mandag.

Selskapet risikerer å bli utelukket fra framtidige anbudsrunder hvis det blir funnet skyldig. Offentlige myndigheter er nemlig pålagt å avvise leverandører som er kjent skyldig i straffbare forhold som angår den yrkesmessige vandel eller har gjort seg skyldig i alvorlig forsømmelse.

Saken er omtalt som en av de største bedragerisakene her i landet. Den angivelige overfaktureringen ble kjent da tidligere økonomisjef Per-Yngve Monsen fikk sparken etter at han hadde varslet ledelsen om saken. Monsen er nå et av aktoratets viktigste vitner.

– Jeg gleder meg til å få denne saken fram og håper man i større grad får plassert skyld på individuelt nivå, for det er faktisk mennesker bak dette, sier Monsen til Aftenposten.

Uenige om kontrakt

Siemens Business Services mener uenigheten om prisen for datautstyret skyldes uklarhet rundt kontraktsforholdene, og tilbakeviser overfakturering. Økokrim mener på sin side ledelsen i selskapet godt visste hva de gjorde og at de med vilje tok seg for godt betalt.

– Dette var den største IT-kontrakten i sitt slag her i landet, og kontrakten var basert på lojalitet. Forsvaret betalte Siemens Business Services 14 millioner kroner i året for å sørge for at de skulle få de beste betingelsene når de skulle kjøpe inn IT-utstyr, sier aktor, førstestatsadvokat Geir Kavlie, til NTB.

Storkontrakt

Da Forsvaret rundt årtusenskiftet ønsket å innføre en ny, felles IT-plattform, gikk kontrakten til Siemens Business Services. Over 17.000 PC-er, 3.000 skrivere og 600 servere skulle skaffes til veie.

En viktig del av kontrakten var å sørge for at datautstyret som skulle kjøpes inn, var til de rimeligste prisene i markedet til enhver tid.

En gang i måneden skulle listen over godkjente produkter oppdateres. Når prisene på datautstyr falt i markedet, skulle dette fanges opp med hyppige oppdateringer av listen.

– Ignorerte signaler

Listen ble ikke oppdatert slik den skulle, mener påtalemyndigheten.

– Det kom mange signaler innad i Siemens Business Services om dette, men det ble ikke fulgt opp. Når prisene falt, kom det SBS til gode i stedet for Forsvaret. Vi mener det var en bevisst handling, sier Kavlie.

Siemens tok dessuten påslag på en del produkter, uten at de hadde rett til det, mener påtalemyndigheten.

– Har ikke overfakturert

Saken har havnet i retten etter at Siemens Business Services nektet å vedta en foretaksbot fra Økokrim på 9 millioner kroner. Selskapet har i ettertid betalt Forsvaret tilbake 75 milioner kroner. Selskapet mener de ikke har tatt for mye betalt for datautstyret.

– Vi mener Økokrim baserer sin sak på feilaktig kontraktsforståelse, sier SBS' forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs.

– Vi vil komme tilbake til grunnen for at SBS betalte tilbake penger. Det er basert på helt andre forhold og innebærer ingen innrømmelse, sier hun.

Det skal innkalles rundt 40 vitner i saken, som vil gå over ti uker.

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.