INDUSTRI

Nå kan du få ut ketchup-restene

HVILKEN FORETREKKER DU? Tyske forskere utvikler en type emballasje som gir mindre rester i blant annet ketchup-flaskene.
HVILKEN FORETREKKER DU? Tyske forskere utvikler en type emballasje som gir mindre rester i blant annet ketchup-flaskene.
Jannicke Nilsen
28. sep. 2007 - 07:00

Opp til 20 prosent av innholdet i blant annet ketchup, senneps- eller majonesflasker kan være igjen i flasken når du kaster den.

De siste dråpene nekter ofte å komme ut, uansett hvor mye du rister og dunker på flasken.

- Halverer restene

Er du blant dem som har latt seg provosere av sløseriet, kan redningen være nær. Tyske forskere ved Fraunhofer Instituttene har i samarbeid med universitetet i Stuttgard utviklet en ny type overflatebelegg, som forhindrer ketchupen i å klebes til plastoverflater.

- Vi utvikler emballasjemateriale som minst halverer flaskerestene, sier Dr. Cornelia Stramm, sjef for Functional Films ved Fraunhofer Instituttet.

Enklere å gjenvinne

Forskerne påfører en tynn film, maks 20 nanometer tykk, på innsiden av emballasjen. Filmen lages av en type plasma som allerede brukes i produksjon av neonlamper. Prosessen foregår i vaakum. Ved å tilføre ulike gassarter og påføre en spenning, dannes en okasma og ioner overføres til plastoverflaten. De ulike gassartene bestemmes av om flasken skal inneholde majones, ketchup eller andre ting. Filmen påføres før emballasjen formes.

Enklere retur

Nyvinningen kan blant annet gjøre hverdagen enklere for gjenvinningsindustrien, som ikke kan resirkulere flasker uten at restene er fjernet.

Før den nye emballasjen blir å finne i butikkene, skal den imidlertid igjennom et større utprøvingsprogram.

Orker du ikke vente til den tid, kan du se et prøveeksemplar på de nnye emballasjen på den internasjonale plast- og gummimessen i Düsseldorf i slutten av oktober, forteller Stramm i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.