INDUSTRI

Myker opp garantikrav

GARANTI: Med nye vedtekter kan GIEK gi garantier til innretninger for offshore vindkraft.
GARANTI: Med nye vedtekter kan GIEK gi garantier til innretninger for offshore vindkraft. Bilde: Statoil
Tore Stensvold
13. sep. 2010 - 14:02

Nærings- og handelsdepartementet har endret vedtektene til GIEK for garantier og byggelån til skip.

Fra og med denne uke kan GIEK også stille garanti ved bygging eller ombygging av fartøy under 100 bruttotonn, fartøy uten fremdriftsmaskineri og innretninger til havs. Det kan bety garantier til prosjekter som omfatter fornybar energi og vindkraftanlegg.

Åpner opp

Tidligere har vedtektene omfattet bygging eller ombygging av skip i Norge, i henhold til OECD-definisjonen av skip. I de nye vedtektene heter det nå i tillegg at garanti kan gis for lån til selskap i Norge for:

" Bygging eller ombygging av fartøy under 100 bruttotonn som kan registreres i norsk skipsregister og som skal brukes i næring. Bygging eller ombygging av fartøy uten fremdriftsmaskineri. Bygging, ombygging eller sammenstilling av innretninger til havs eller produksjon av vesentlige underleveranser til disse."

Offshore vind

Norsk Industri er svært glad for endringene.

– Dette innebærer at industrien nå kan benytte GIEK inn mot et vekstmarked som offshore vind. Norsk Industri har diskutert dette med regjeringen i en tid. Vi verdsetter at dette nå er på plass, sier industripolitisk direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde.

EU-justering

En annen vedtektsendring åpner for at GIEK kan garantere for lån som er i nasjonal interesse. Det behøver dermed ikke være konkrete leveranser fra Norge for at GIEK skal kunne stille garanti.

– Med vedtektsendringen kan GIEK tilby det samme som mange andre vesteuropeiske garanti-institutter allerede kan, sier Wenche Nistad, administrerende direktør i GIEK.

Oversettelse

Knut E. Sunde forklarer hva det innebærer:

– På godt norsk betyr det for eksempel at salg fra norsk datterselskap i utlandet videre til kunde, kan få eksportgaranti fra GIEK. Dette har Norsk Industri foreslått i noen år, og vi er glad for at dette nå blir gjennomført, sier Sunde i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.