INDUSTRI

Moelven tapte 90 millioner

RIR AV STORMEN: - Vi må ta et kvartal av gangen, men vi skal ri av stormen, sier konsernsjef Hans Rindal i Moelven Industrier.
RIR AV STORMEN: - Vi må ta et kvartal av gangen, men vi skal ri av stormen, sier konsernsjef Hans Rindal i Moelven Industrier. Bilde: Moelven
Truls Tunmo
22. apr. 2009 - 09:56

Kraftig fall i etterspørselen og et betydelig prisfall for mange produkter er årsaken.

Driftsinntekter og driftsresultat for konsernet i første kvartal endte på henholdsvis 1.456 millioner kroner og minus 90 millioner kroner.Timberdivisjonen verst

Timber er den divisjonen som ble rammet først og hardest av etterspørsels- og prisnedgangen. Det er også den divisjonen med størst forverring av resultatet sammenlignet med fjoråret.

Nedgangen har imidlertid også vært stor for Wood. Selv om nedgangen har vært kraftig også for Byggsystemer, leverer divisjonen et positivt resultat.Konjunkturnedgangens svakeste

– Vi kommer dessverre med et kvartalsresultat på nær minus 100 millioner kroner før skatt. Samtidig er det en del som tyder på at det også kan være denne konjunkturnedgangens svakeste, sier konsernsjef Hans Rindal i en pressemelding.

Prognoser viser at prisene for industritre av gran og furu i Europa antas å være nær bunnen.

– Vi må ta et kvartal av gangen, sier konsernsjef Hans Rindal.Stuper raskt

Han forklarer nærmere årsaken til det svake resultatet slik:

– Det har vært et stort og raskt fall i etterspørselen for nær alle konsernets produkter. Dette skyldes utviklingen i internasjonal økonomi.

Rindal sier at aktivitetsreduksjonen i første kvartal er forsterket av lavsesongen, hvilket er normalt, men kommer på toppen av det andre.

– Prisene på mange produkter har falt betydelig. Det er allerede for ni måneder siden igangsatt betydelige kostnads- og kapasitetsreduserende tiltak, men effekten av dem er forsinket i forhold til fallet i etterspørsel og priser, sier konsernsjefen.Tror på framtiden

Tross dårlige resultater har Rindal allikevel tro på framtiden og mener at Moelven er å regne med i lang tid.

– Nedgangen i etterspørselen etter konsernets produkter må tilskrives konjunkturen, og ikke en endring av trender. Det har ikke vært noen endringer innen byggeskikk eller materialbruk som tilsier noen varig nedgang i etterspørselen. Heller tvert om. Trolig vil miljøvennlige, fleksible, raske og kostnadsbesparende byggesystemer få enda større betydning.Likviditetsreserve

Han legger til at situasjonen rent finansielt er tilfredsstillende for konsernet, både likviditets- og soliditetsmessig.

– Vi har en egenkapitalandel på 44,1 prosent og en likviditetsreserve på NOK 540 mill. Det gjør konsernet godt finansielt rustet til å møte en periode med vanskelige markedsforhold.

Oppsummert er jeg sikker på at vi klarer å ri av stormen. Det er et styrket Moelven som kommer ut av uværet, sier Rindal.Reduserer investeringsnivået

Investeringsnivået i 2009 vil bli redusert for ikke å belaste kontantstrømmen mer enn nødvendig i en periode med negative resultater.

På grunnlag av en sesongmessig bedring i etterspørselen, stabilisering av priser og kostnadsreduserende tiltak som får effekt, forventes det for konsernet samlet en bedring av resultatutviklingen i andre kvartal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.