INDUSTRI

Mindre å gjøre for Scana

Trond Gram
22. okt. 2009 - 08:11

Industrikonsernet, med virksomhet innen stål, marin og olje og gass, merker at markedet er mye tregere i år enn i fjor.

Omsetningen i tredje kvartal falt fra 615 til 457 millioer kroner. Men massive kostnadskutt gjør at driftsresultatet steg fra 10 til 38 millioner kroner. Så langt i år har omsetningen falt med over en milliard kroner, fra 2,8 til 1,7 milliarder kroner.

Bedre enn forventet

– Resultatet er bedre enn konsernet forventet i lys av det svake internasjonale markedet og utvidet sommerstengning. Betydelige kostnadsreduksjoner sammen med sterk ordrereserve og god produktsammensetting bidrar til fortsatt god lønnsomhet, skriver selskapet i sin resultatrapport.

Ordrereserven er betydelig lavere enn i fjor. Ved inngangen til tredje kvartal 2008 var den på nær 2,1 milliarder kroner. Nå er det en milliard lavere.

Samtidig skriver selskapet i kvartalsrapporten at ordreinngangen i tredje kvartal økte med 200 millioner kroner fra andre kvartal, og dermed er på vei opp.

– Lavere ordreinngang har nødvendiggjort tiltak. Betydelige bemannings- og kostnadsreduksjoner i Scanas virksomheter er gjennomført, opplyser selskapet.

Tatt høyde for redusert aktivitet

I kvartalsrapporten er selskapet forsiktig med å spå om fremtiden, men skriver at det har tatt høyde for at konjunkturnedgang vil redusere aktivitetsnivået i markedene.

– Scana venter et volatilt, men gradvis sterkere marked som følge av stor lagernedbygging blant internasjonale aktører og et visst oppsving i globale konjunkturer. Dette vil gi Scana en gradvis sterkere ordreinngang.

Investerer i dårlige tider

Scana rapporterer om et kontinuerlig forbedringsarbeid. Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om investeringer på 200 millioner kroner for bedre produksjonsflyt i sine fem stålverk.

Det er de fem stålverkene i konsernet som er bærebjelken, og det er derfor selskapet tar sjansen på å investere i dårlige tider.

Les også: Bruker penger på bedre produksjon

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.