INDUSTRI

Millionstøtte til industrigigant

Enova-direktør Nils Kristian Nakstad kan dele ut millioner til energisparing hos Alcoa.
Enova-direktør Nils Kristian Nakstad kan dele ut millioner til energisparing hos Alcoa. Bilde: CAMILLA AADLAND
Trond Gram
2. sep. 2009 - 12:51

Energieffektiviseringsprosjekt, som har et budsjett på 130 millioner kroner, får nå 25 millioner i støtte fra Enova.

HMS- og prosjektdirektør Ronny Vatland i Alcoa forteller at Enova-støtten er ekstra viktig i disse finanskrisetider.

– En av Alcoas kjerneverdier er å drive miljøvennlig, men samtidig gjør finanskrisen at hele bransjen må vurdere investeringer nøye, sier han i en melding.

Sparer 71 GWh

Prosjektet, som omfatter virksomheten ved elektrolyseverkene i Mosjøen og på Lista, har et kontraktfestet energiresultat på 71,12 GWh, som er på størrelse med et mellomstort norsk kraftverk.

Det innebærer en lang rekke tiltak innen energieffektivisering, som vil gi redusert bruk av både elektrisitet, naturgass, propan og lettolje.

Administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova kaller Alcoas prosjekt et godt forbilde fordi det her tas tak i nettopp hjelpeprosessene.

– Ved å gjøre en samlet innsats synliggjøres de store besparelsene på en god måte. Enovas erfaring er også at prosjekter der man samler opp mange tiltak skaper en god forankring i hele organisasjonen, og gir grunnlag for bedre læring på tvers av de forskjellige enhetene, sier Nakstad.

– Helt avgjørende

– Skal vi klare å redusere klimagassutslippene er slike energieffektiviseringstiltak i industrien helt avgjørende. Det er svært gledelig at Alcoa ønsker å satse på energieffektivisering til tross for vanskelige økonomiske tider. Det viser at regjeringens krisepakke er med på å skape en grønn industri over hele landet, sier politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet Jarand Felland.

Elkem fikk nylig også penger til å lage kraft av overskuddsvarme ved silisiumverket i Thamshavn: Får 90 millioner av Enova

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.