INDUSTRI

Millionbøter i eddiksyremarkedet

Jannicke Nilsen
2. juli 2007 - 11:53

Edikksyre kan brukes til så mangt, i olje- og gassindustrien så vel som i sildeoljefabrikker. Matindustrien bruker feks edikksyre til konservering.

Det lille markedet i Norge har en omsetning på godt under ti millioner kroner i året. Likevel har Konkurransetilsynet fulgt markedet med argusøyne de siste to årene. I dag foreligger konklusjonen.Ikke konkurranse

– Vi fikk mistanke om at det forelå ulovlig markedsdeling, og sikret oss bevis hos to selskapene i mars 2006. Konklusjonen er nå at selskapene har avtalt å dele kundene i markedet seg i mellom. Da er det ikke konkurranse i markedet og kundene i olje- og gassindustrien og sildeoljeindustrien blir rammet, sier seksjonssjef Birgit Løyland i Konkurransetilsynet.

I dag kom varselet om at Borregaard og det andre, ikke navngitte, selskapet risikerer henholdsvis 1,6 millioner og 1,3 millioner kroner for å ha delt markedet mellom seg.

– Vi har basert våre undersøkelser på materiale fra bevissikringen i fjor og samtaler med kunder i markedet, sier Løyland.– Ingen virkning

Borregaard har fått to måneders frist til å kommentere varselet, før Konkuransetilsynet fatter endelig vedtak. Den tiden vil de bruke, opplyser administrerende direktør Per A. Sørlie.

- Vi tar tilsynets varsel til etteretning. Det er snakk om et lite marked, og etter vår oppfatning har den påståtte overtredelsen ikke hatt noen faktisk virkning i markedet. Vi vil nå sette oss grundig inn i varselet før vi svarer tilsynet, sier Sørlie.

Han vil ikke kommentere hvor stor andel Borregaard har i markedet for edikksyre. JN

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.