INDUSTRI

Milliardtap for Orkla

Konsernsjef i Orkla, Dag J. Opedal.
Konsernsjef i Orkla, Dag J. Opedal. Bilde: Lien, Kyrre
Trond Gram
19. feb. 2009 - 08:58

- Ved inngangen til 2009 er de økonomiske rammebetingelsene meget svake. Den internasjonale finanskrisen forsterker en global oppbremsing i realøkonomien, sier konsernsjef Dag J. Opedal i en pressemelding.

Han forteller Orkla-selskapene i ulik grad blir påvirket av lavere økonomisk vekst, og vil møte utfordringene med «skreddersydde mottiltak».

Lavere etterspørsel

Kostnadskutt og redusert produksjonskapasitet blir iverksatt for å møte lavere etterspørsel.

Fjorårsomsetningen økte fra 61,4 til 65,5 milliarder kroner, men likevel falt resultat før skatt med over 11 milliarder kroner, fra 9,7 til minus 2,0 milliarder kroner.

Det var særlig fjerde kvartal som var blodrødt. Da endte resultatet på minus 4,3 milliarder kroner.

Dårlig i aluminium

Aksjer er noe av det som kveler overskuddet til Orkla. Aksjeporteføljen hadde i 2008 en avkastning på minus 45,3 prosent og selskapet skriver ned verdien på sin investeringsportefølje med 3,5 milliarder kroner.

Ifølge kvartalsrapporten ga svake markeder og kraftig fall i etterspørselen som ventet et svakt resultat for Orkla Aluminium Solutions i 4. kvartal.

I Orkla Materials, som blant annet inkluderer kjemivirksomheten i Borregaard og silisiumområdet i Elkem avr det svake markeder mot slutten av året, men energivirksomhetene hadde høy produksjon og resultatfremgang i 4. kvartal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.