INDUSTRI

Mer aluminium med ny teknologi

Truls Tunmo
10. sep. 2007 - 07:02

Den nye teknologien er utviklet de fire-fem siste årene ved Hydros forskningssenter i Årdal, og pilotanlegget som nå bygges, koster ca. 250 millioner kroner.

– Elektrolysecellen er videreutviklet fra dagens teknologi bl.a. har den fått en større grunnflate. Det betyr at vi øker mengden strøm vi kan få gjennom, og resultatet blir at metallproduksjonen øker, sier teknologiansvarlig i Hydro Aluminium Metal, Jan Arve Haugan.

Strømstyrken økes fra dagens 300 kiloampere til 400 KA. Dette betyr ca. 33 % mer aluminium per celledøgn.



Fokuserer på CO2

– Teknologimiljøet vårt jobber med løsninger som i framtiden skal muliggjøre oppsamling av CO 2 fra elektrolyseprosessen. Den nye celleteknologien er kompatibel med slike løsninger. Ambisjonen er å nå CO 2 konsentrasjoner i avgassen fra cellen som i neste prosessledd kan skille ut CO 2-en ved hjelp av kommersielt tilgjengelige teknologier.

– Frekvensen av anodeeffekter – eller ustabilitet i cellen som er en viktig kilde til utslipp av perfluorkarbon gassene (CF 4 and C 2F 6) – reduseres ved hjelp av forbedrete applikasjoner i en ny generasjon av prosesskontrollsystemet, sier Haugan.



Økt produktivitet i elektrolysehallen

Nå ser Haugan frem til å sette de nye cellene i produksjon.

De seks testcellene skal i produksjon ved teknologisenteret i Årdal tidlig neste år. I tillegg til økt produksjon og lavere utslipp, vil vi teste nytt verktøy og utstyr fra våre viktigste leverandører som skal gi en økt produktivitet.

Blant annet utvikles det detaljer i celleveggene som vil gi bedret energieffektivitet ved å gjenvinne overskuddsvarmen fra elektrolysecellen.

– Vi skal fortsatt være industriledende på lave utslipp av drivhusgasser – kontroll på utslippene er ”licence to operate” tror Jan Arve Haugan til slutt.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.