INDUSTRI

Maritim logring i Athen

LNG-TALSMANN: Konserndirektør Tor E. Svensen i DNV legger velt på at LNG ikke lenger er et nytt og lite utprøvd drivstoff. Norge har nær 10 års erfaring og 20 skip som i dag bruker LNG.
LNG-TALSMANN: Konserndirektør Tor E. Svensen i DNV legger velt på at LNG ikke lenger er et nytt og lite utprøvd drivstoff. Norge har nær 10 års erfaring og 20 skip som i dag bruker LNG.Bilde: Tore Stensvold
Tore Stensvold
9. juni 2010 - 13:24

EU-krav

EU har satt følgende krav:

  • Maks 0,1% svovelinnhold i drivstoff for skip i innenlandstrafikk (elver/kanaler) og i havner
  • Fra 1. juli: Maks 1 % svovelinnhold i ECA-farvann
  • Fra 2015: Maks 0,1 % svovel i drivstoff i ECA-farvann

ECA (Emission Control Areas): Det baltiske hav, Nordsjøen

Kommende ECA: Norskehavet, Middelhavet

Baltiske hav

Over 2.000 skip operer til enhver tid

Årlige utslipp:

  • SOX: 135.000 tonn
  • NOx: 400.00 tonn
  • CO2: 19 millioner tonn

Skipsutslippene tilsvarer all landbasert NOx og dobbelt så mye Sox-utslipp som fra Sverige og Danmark til sammen.Kilde: DNV

Utstyrsleverandører er mest framtredende på årets Posidonia shippingmesse i den greske hovedstaden 7. – 11. juni.

Det Norske Veritas ved konserndirektør Tor Svensen taler varmt for LNG i skipsfart. EU innfører stadig strengere krav til utslipp fra skipsfarten, og IMO følger opp internasjonalt.

To fluer i en smekk

– Den beste og enkleste måten å møte nye krav til lavsvovelinnhold, NOx, partikler og CO2-utslipp, er å gå over til naturgass, som drivstoff, sier Svensen. Han poengterte at naturgass både er billigere og langt mer miljøvennlig enn marin diesel og tungolje.

– Ved å gå over til LNG i skip, sparer man både penger og miljø og kommer under framtidige strenge utslippskrav. I Norge går nå 20 skip på LNG. Vi har teknologi og erfaring, sier Svensen.

Regjeringen

Norge er ikke bare representert med rundt 80 representanter fra næringen, men også myndighetene er på plass.

Norge er fortsatt bak Hellas som sjøfartsnasjon i Europa. Shippingmessen Posidonia regnes derfor som den viktigste møteplassen for maritim næring i Europa, og arrangeres annethvert år, motsatt år av Norshipping. Posidonia arrangeres i år for 22. gang og foregår i Hellenikon Exhibition Centre (HEC).

Det er 1850 utstillere fra 87 land under messa. Arrangøren regner med over 17.000 besøkende i løpet av uka.

Gass og ost

Statssekretær Rikke Lind fra Nærings- og handelsdepartementet representere regjeringen og har hatt bilaterale politiske samtaler med den greske økonomi -og skipsfartsminister Louka Katseli.

Lind la vekt på at Norge og Hellas bør samarbeide om mer miljøvennlig skipsfart, blant annet med økt bruk av LNG i skip. Katseli var opptatt av å selge mer fetaost til Norge, ifølge departementet.

Markerer

Hun er fornøyd med at de norske bedriftene er til stede.

– Antall og bredde fra norske maritime bedrifter er imponerende. Det viser at det norske maritime miljø satser også i en krevende markedssituasjon for internasjonal verfts- og skipsfartsnæring, sier statssekretær Rikke Lind.

Norske myndigheter stiller med egen stand der Sjøfartsdirektoratet og Skipsregistrene er representert.

-Felles deltakelse fra Nærings- og handelsdepartementet, Sjøfartsdirektoratet og Skipsregistrene er ledd i vår internasjonale satsing for å fremme Norge som maritim vertsland, opplyser Rikke Lind.

Lokker

Sjøfartsdirektør Olav Akselsen og assisterende direktør Anita Malmedal i Skipsregistrene flagger norske interesser.

-Direkte kontakt med rederier og det maritime miljø er viktig for å styrke vår posisjon som et serviceorientert kvalitetsregister for internasjonal skipsfart, understreker assisterende direktør Anita Malmedal i Skipsregistrene ifølge en pressemelding fra NHD. .

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.