INDUSTRI

- Må ta Goliat til WTO

Hans O. Felix (i midten) mener myndighetene må ta påstandene om subsidier videre.
Hans O. Felix (i midten) mener myndighetene må ta påstandene om subsidier videre. Bilde: Kallestad, Gorm
Trond Gram
9. feb. 2010 - 15:35

Eni Norge valgte sørkoreanske Hyundai Heavy Industries til å bygge den flytende produksjonsenheten på Goliat-feltet i Barentshavet. Dermed gikk Akers Solutions på Stord, og med det andre potensielle underleverandører glipp av gigantkontrakten på 6,9 milliarder kroner.

Tre milliarder høyere

Eni Norge meldte at de valgte det mest konkurransedyktige tilbudet, og Aker Solutions la inn et tilbud som var rundt tre milliarder kroner høyere. Men flere har ymtet frempå om at koreanerne kunne vinne kontrakten fordi verftet mottar subsidier.

- Det er sterkt beklagelig at byggingen av Goliat-plattformen gikk til et sørkoreansk selskap. Hvis det er noen som helst mistanke om at det er ulovlige statlige subsidier inne i bildet, må norske myndigheter straks ta saken opp med Verdens Handelsorganisasjon (WTO), sier forbundsleder Hans Felix i El og IT-forbundet i en melding.

Fagbevegelsen har vist til at offshore- og skipsverftene i Norge fra før står i en vanskelig situasjon og nå står tusenvis av arbeidsplasser i fare ved verftene langs kysten.

- Må sjekke påstander

Tillitsvalgte i Aker Solutions mener regjeringen ikke har gjort jobben sin, og konserntillitsvalgt Atle Teigland i Aker Solutions mente at budet var så lavt at selskapet ikke ville hatt mulighet selv om alle jobbet gratis.

- Regjeringen må snarest gå inn i saken og sjekke om påstandene fra de tillitsvalgte er riktig. Vi kan ikke ha en situasjon der norske anbydere taper kampen med bakgrunn i subsidier. Derfor må vi komme til bunns i dette og snarest fremme en sak for WTO, sier Hans Felix.

Dette avviser Aker Solutions:

–Vi har ikke grunnlag for å hevde at det var ulike konkurransevilkår. Derfor vil vi konsentrere oss om nye oppdrag fremfor å foreta videre undersøkelser, fastslår informasjonssjef Jannik Lindbæk overfor nettavisa FriFagbevegelse.no

Ikke levedyktige

En rapport fra Econ Pöyry slår fast at norske verft og selskaper som jobber med feltuvikling ikke er levedyktige i dagens marked. - Faren er at vi mister viktig kompetanse og kunnskap, sier seniorrådgiver Frian Aarsnes til Oilinfo.no. Rapporten deler næringen inn i tre, hvor selskapene som jobber med feltutvikling kun har en driftsmargin på åtte prosent.

- Det sier seg selv at en EBIDTA på åtte prosent ikke er levedyktig. Det må komme konsolidering og restruktureringer i dette segmentet, sier han.

Topside sliter

Gruppen kalt field development har Econ Pöyry igjen delt opp i to kategorier; topside og subsea. Ifølge rapporten vil subseamarkedet gjøre det godt i det lange løpet, og være ledende innen teknologi. Den andre gruppen står det verre til med.

- Topside-kategorien sliter. Se bare på Aker Stord, som er ett av de siste verftene på norsk sokkel som har kapasitet til å ta på seg de store prosjektene. Nå fikk de ikke Goliat, og dette vil ha stor uttelling for bedriften. Også andre bedrifter i dette segmentet er i hardt vær, sier Aarsnes til Oilinfo.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.