KLIMA

Må halvere utslipp av svevestøv

Camilla Aadland
31. mars 2008 - 07:00

Støvproblemer i Mo i Rana:

* Målinger av mengden svevestøv i Mo i Rana gjennom 2007 viste at situasjonen har bedret seg sammenlignet med tidligere år.

* Døgnmiddelgrensen ble i fjor overskredet 43 ganger på målestasjonen på Moheia, mot 94 ganger året før.

* Gjennomsnittlig konsentrasjon av svevestøv på denne stasjonen ble redusert fra rundt 36 mikrogram per kubikkmeter luft (µg/m 3) i 2006 til 29,1 µg/m 3 i 2007.

Kilde: SFT

Mo i Rana har slitt med dårlig luftkvalitet. Dermed har Statens forurensingstilsyn (SFT) pålagt ferrosilisiumprodusenten å halvere utslippene sine.

– Dette er tøffere krav enn vi har stilt til tilsvarende bedrift andre steder, men det er nødvendig fordi Mo i Rana har mange industribedrifter med utslipp til luft innenfor et lite geografisk område, sier seksjonssjef Siri Sorteberg i SFT til Teknisk Ukeblad.

Andre bedrifter i gang

Også andre bedrifter i Mo i Rana er pålagt å redusere utslippene sine, og frem til sommeren vil Celsa Armeringsstål og SMA Mineral sette i verk tiltak som skal bedre luftkvaliteten i Mo i Rana ytterligere.

– Mange bedrifter holder nå på med store tiltak for å redusere sine utslipp, vi mener Fesil også må gjøre noe for å få ned utslippene, sier Sorteberg. SFT pålegger også bedriften å utrede muligheter for videre utslippsreduksjoner.

Har endret rutiner

I Fesil Rana Metall vil de ikke kommentere pålegget fra SFT. De vil heller ikke si noe om konsekvensene dette vil få for produksjonen.

– Vi holder på å vurdere det, er den knappe kommentaren fra verksdirektør Tommy Tunstad.

Nye avsug

Bedriften har imidlertid varslet til SFT at det vil være mulig å samle opp hallgasser fra avstøping og raffinering ved å etablere nye avsug.

I tillegg har bedriften allerede endret rutiner både ved tapping og i forhold til renseanlegget og uteområdene ved renseanleggene er asfaltert.

Dette skal foreløpig ha redusert støvutslippet med 20 prosent i forhold til et normalår.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.