INDUSTRI

Må betale milliongebyr

Borregaards anlegg i Sarpsborg.
Borregaards anlegg i Sarpsborg.
Camilla Aadland
10. mars 2008 - 14:42

Konkurransetilsynet har ilagt kjemiselskapet Borregaard Industries Limited et overtredelsesgebyr på 1, 6 millioner kroner.

Boten er ilagt for ulovlig samarbeid med en konkurrent innen markedet for teknisk eddiksyre.

I tillegg har tilsynet pålagt at samarbeidet opphører.

Vil bli ferdig med saken

– Vi er ikke enig i vurderingene eller konklusjonen fra Konkurransetilsynet, men vi har valgt å akseptere gebyret for å legge dette bak oss. Det er snakk om et lite marked og et lite produkt, vi kan ikke bruke ressurser på å gå videre med denne saken, sier informasjonsdirektør Dag Arthur Aasbø til Teknisk Ukeblad.

Konkurransetilsynet mener at Borregaard og en konkurrent i nesten fire år på ulovlig måte har delt markedet for teknisk eddiksyre i Norge. Teknisk eddiksyre brukes blant annet i fiskeindustrien og olje- og gassindustrien.

Alvorlig

Ved utmålingen av gebyrets størrelse har Konkurransetilsynet blant annet lagt vekt på at markedsdeling er blant de alvorligste overtredelsene i konkurranseloven og EØS-avtalen samt at overtredelsen skjedde i et marked med få aktører. De to selskapene hadde til sammen hånd om tilnærmet all den tekniske eddiksyren som omsettes i det norske markedet.

Borregaard er ikke enig i Konkurransetilsynets premisser og konklusjon, og kjenner seg ikke igjen i deler av de faktiske beskrivelser av saken.

– Vi mener at vi ikke har brutt konkurranselovgivningen. Vi ser ulikt på hvordan markedet skal defineres, og vi tolker avtaleverket forskjellig, kommenterer Aasbø.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.