INDUSTRI

Lukter rene flasker

Truls Tunmo
6. nov. 2006 - 08:39

Coca-Cola Drikker AS

Etablert i 1996, anlegget på Lørenskog ble tatt i bruk 1. oktober 1998. 950 faste ansatte.Kapasitet: 100 000 kasser brus i døgnet (0,5 liter og 1,5 liter).Fire produksjonslinjer – 0,5 liter, 1,5 liter, multipack og post-mix (til brustappekraner på restauranter).Glassflasker tappes blant annet hos Hansa Borg og Mack Bryggerier. Mineralvannet Bon Aqua Silver tappes hos Telemark Kildevann.Omsetning: 2,2 milliarder kroner.

Snifferen, eller flaskeinspektøren, kan programmeres til å identifisere flere tusen forskjellige lukter, før den gir grønt lys for tapping på de gamle eller nye plastflaskene.

I løpet av en time produseres 90 000 liter ferdig brus fra det gedigne tapperiet på Lørenskog.

– Vi har et av Europas mest moderne tapperier for mineralvann, sier vedlikeholdssjef Espen Pedersen ved Coca-Cola Drikker AS.

Det kommer godt med, for ved fabrikken på Lørenskog renses 500 millioner liter vann årlig for å bli Coca Cola og annen brus.Helautomatisk

Produksjonen er helautomatisk, med snifferen som selve hjernen som bestemmer om en flaske skal fylles opp eller ikke.

Snifferen analyserer tomme flasker for resterende gasser. Den kan skille mellom flere tusen forskjellige stoffer, og er programmert til å gjenkjenne om det har vært vann eller mineralvann på hver eneste flaske før den kan tappes.

Snifferen har forskjellige sensorer som analyserer gassen på flaskene, i tillegg til at den gjennomfører en væskeanalyse. Gassanalysene skjer ut i fra lysspekteret på de ulike gassene som blir tilført et spesielt lys for å kunne identifisere disse. Dette skjer i et målekammer etter at gassene er blitt sugd ut av hver enkelt flaske.Fotograferes åtte ganger

Etter at flaskene har forlatt sniffemaskinen, som kan analysere 48 000 flasker i timen, sendes hver godkjente flaske til vask med luttilsetning for desinfisering. Etter vasken blir hver enkelt flaske fotografert hele åtte ganger før den blir tappet.

– Dette gjøres for å sikre en optimal kvalitetskontroll. På den måten blir vi helt sikre på at samtlige flasker som forlater Coca-Cola Drikker ikke inneholder annet enn det de skal inneholde, sier Pedersen.

– Hva med de tilfellene hvor folk har funnet for eksempel en mus på en flaske?

– Ingen ting kan utelukkes 100 prosent i en stor produksjon. Men slike ting skal ikke kunne skje, og vi føler oss sikre på at fremmedlegemer ikke skal dukke opp i våre flasker, sier vedlikeholdssjef Espen Pedersen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.