INDUSTRI

Lover fortsatt maritimt fokus

Tore Stensvold
3. nov. 2010 - 11:14

ÅLESUND: Da Trond Giske besøkte Verftskonferansen i fjor, var finanskrisen på alles lepper. Regjeringen lovet å ta tak og fulgte opp med verftspakke og økte rammer for lån og finansiering via GIEK og Eksportfinans.

Norsk Industri gir Giske honnør for å ha tatt tak i problemene og bidratt til å dempe virkningen av finanskrisen. En verftskrise er unngått. Ordrene er i ferd med å strømme inn.

Les også: Avblåser krisen

Ikke rosenrødt

– Men vi skal ikke glemme at det er 11 verft som står uten ordrer fra årsskiftet. Vi vil derfor fortsette tiltakene i Verftspakken, sier Giske.

Han viste til at ordreinngangen har steget fra 17 kontraheringer i fjor til 32 hittil i år.

– Det er mer enn for hele 2008, det året finanskrisen rammet oss, sa Giske.

Han takket den maritime næringen og Norsk Industri spesielt for at de kom med gode forslag til tiltak.

Malurt

Noen av representantene fra leverandørindustrien er imidlertid ikke enige i at regjeringen skal ha så mye av æren for at krisen ble unngått.

– Konjunkturer og dyktighet er kanskje viktigere enn verftspakken, sier Lars Gørvell-Dahl fra Kongsberggruppen.

Tore Ulstein fra Ulsteingruppen etterlyser mer konkret satsing på skole og utdanning.

– Den maritime bransjen er på vei over i en mer kompetansetung næring. Det innebærer at vi må satse mer på skole og forskning. Her mener jeg at regjeringen kan gjøre mye mer, sier Ulstein.

Skole og skatt

Giske fikk beskjed fra Kjersti Kleven, styreleder i Norsk Industris Maritime bransjeforening, at det må mer samarbeid mellom skole og næringsliv. Giske sa seg enig i det, uten å følge opp med konkrete løfter.

Giske var imidlertid soleklar på at regjeringen ikke har tenkt å gjøre noe mer formuesbeskatningen. Skipsreder Åge Remøy i Rem Offshore utfordret Giske på at gründere og mindre bedrifter må ta opp lån for å betale formuesskatt. Det mente han var blodig urettferdig når regjeringen samtidig bruker masse tid og krefter på å lokke John Fredriksen og Kristian Siem til å flagge et par skip hjem.

Giske kunne love at skatteordning ikke ville bli endret før noen kom opp med konkrete forslag til en mer rettferdig skatteordning.

Eiendomsskatt

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri tolket Giskes svar om at regjeringen overhodet ikke har noen planer om å endre dagens formuesskatt.

– Regjeringen har et problem med sin eierskapspolitikk. Det er imidlertid ting på gang som kan medføre en overgang til eiendomsskatt på sikt, sier Sunde.

Tore Ulstein håper regjeringen vil gjøre det mer attraktivt skattemessig for dem som vil bygge og skape i lokalsamfunnet.

– Enten det er verft, rederi eller utstyrsprodusenter, ønsker vi å skape og byge samfunnet. Det er frustrerende når det blir vanskelig på grunn av skatteregimet, sier Ulstein.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.