KLIMA

Legger CO2-press på regjeringskolleger

TALSMANN: Alf Holmelid jobber for å få med Ap og Sp på ideen om et CO2-fond etter NOx-fondmodellen.
TALSMANN: Alf Holmelid jobber for å få med Ap og Sp på ideen om et CO2-fond etter NOx-fondmodellen. Bilde: Tore Stensvold
Tore Stensvold
28. mars 2011 - 14:10

Næringspolitisk talsperson og arkitekten bak vedtaket på SV-landsmøtet, Alf Holmelid, regner med at det blir debatt i regjeringen.

– Det blir helt sikkert noen diskusjonsrunder i regjeringen. Men olje- og energiminister Ola Borten Moe har vært inne på det samme tidligere, det vil si å bruke CO2-avgift til klimafond, sier Holmelid til Teknisk Ukeblad.

SV vil fylle opp CO2-fondet med milder fra CO2-avgift. Økte satser for CO2 for oljeindustrien, skal gå rett inn på fondet.

NOx-modell

På samme måte som næringslivet kan søke midler til NOx-reduserende teknologi fra NOx-fondet, mener SV at CO2-fondet skal bidra til at det utvikles og investeres i teknologi som reduserer CO2-utslippene.

Næringslivet har også vært positive til et CO2-fond. Forutsetningen er at CO2-avgift pløyes inn i et fond i stedet for å ende opp i den store statskassa. Teknologirådet har også utredet et slikt fond.

TJA OG JA: Nærings- og handelsminister Trond Giske og miljøvernminister Erik Solheim har forskjellig syn på CO2-fond.
TJA OG JA: Nærings- og handelsminister Trond Giske og miljøvernminister Erik Solheim har forskjellig syn på CO2-fond.

Flere mål

– Målet er at vi også skal skape nye produkter og arbeidsplasser innen miljøteknologi, påpeker Holmelid.

Ifølge uttalelsen fra landsmøtet, betaler oljeindustrien i dag langt lavere CO2-avgift enn på 1990-tallet. Det ble også understreket at rammebetingelsene legges til rette for industrien slik at karbonlekkasje unngås.

Lunken Giske

Da avtalen om NOx-fondet ble fornyet i desember, var miljøvernminister Erik Solheim i fyr og flammer og mente CO2-fond er en naturlig oppfølger. Nærings- og handelsminister Trond Giske var litt mer tilbakeholden.

– Det er ikke tvil om at NOx-fondet har stimulert til utvikling av miljøtekniske løsninger og næringslivet, så vi skal ikke se bort fra at lignende ordninger også kan brukes på blant annet CO2, sa Giske til TU i desember.

Zero-støtte STØTTE: Zero støtter CO2-fondtanken til SV, ifølge rådgiver Kari Elisabeth Kaski.
Zero-støtte STØTTE: Zero støtter CO2-fondtanken til SV, ifølge rådgiver Kari Elisabeth Kaski.

Zero-støtte

Miljøorganisasjonen Zero støtter SVs ønske om CO2-fond etter NOx-fondmodellen.

– Oljeindustrien er Norges største forurenser, samtidig som er rekordbillig å slippe ut klimagasser på norsk sokkel. Klimafond er et virkemiddel som vil kutte utslippene fra de store utslippskildene i Norge, potensialet er 13 millioner tonn CO, sier Kari Elisabeth Kaski, rådgiver i Zero.

Alle er enige i at NOx- fondet har vært en stor suksess, denne suksessoppskriften må man nå overføre til klimaområdet.

SV vil arbeide for å få CO2-fond med i regjeringens klimamelding.

Les også: Undertegnet ny NOx-avtale

– Staten bør betale CO2-rensing

NOx-fond modell for CO2-fond

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.