IT

Lager pistol med 3D-printer

Aldri har våpen vært så lett tilgjengelig. Justisdepartementet vurderer tiltak.

Plastpistol: Cody Williams har produsert verdens første 3D-printede plastpistol og vil offentliggjøre tegningen slik at alle kan skrive ut sin egen.
Plastpistol: Cody Williams har produsert verdens første 3D-printede plastpistol og vil offentliggjøre tegningen slik at alle kan skrive ut sin egen. Bilde: Forbes
5. mai 2013 - 18:16

Ny teknologi kan gjøre amerikanernes enkle tilgang til håndvåpen enda enklere:

For åtte måneder siden bestemte den 25 år gamle jusstudenten Cody Wilson seg for å bygge verdens første 3D-printede håndvåpen, skriver Forbes.

Nå har Wilson printet ut pistolen han har kalt the Liberator.

Og ikke bare det. Han har startet en nonprofit organisasjon, Defense Distributed, som planlegger å gjøre byggebeskrivelsen tilgjengelig på nettet.

Meningen er at folk etter hvert skal finne et rikt utvalg av våpentegninger her. Det betyr at alle med tilgang til en 3D-printer som er i stand til å produsere i de riktige plastmaterialene vil kunne skaffe seg en Liberator - og etter hvert andre våpen.

Les også: NTNU har en av verdens mest avanserte 3D-printere

Enkel pistol

Liberatoren, eller frigjøreren på norsk, er bygget på av 16 deler og Wilson har skrevet dem ut i ABS-plast i en Stratasys, Dimension SST.

Den samme maskinen leveres i Norge av selskapet Protech i Moss.

Den eneste delen som ikke er printet i plast er tennstemplet som er i metall. I tillegg har Wilson lagt inn 170 gram metall for at våpnet skal følge lovverket i USA og være synlig i en metalldetektor. Våpenet kan bruke standard ammunisjon i flere ulike kalibre fordi løpet kan skiftes ut.

Selv om the Liberator er det første komplette våpenet de planlegger å legge ut byggebeskrivelsen av, har gruppen allerede lagt ut printbare tegninger av magasiner til populære automatgeværer og andre deler.

Les også: Denne 3D-printeren kan du ha hjemme

Møter motstand

Det har ikke gått upåaktet hen at våpen kan blir nesten latterlig tilgjengelig og bli unndratt alle slags kontrollmekansimer.

Statasys, som produserer 3D-printerne Defense Distributed har brukt, kansellerte i fjor en leieavtale med dem da de hørte hvordan utstyret ble brukt.

Amerikanske politikere har også begynt å røre på seg og kongressrepresentanten Steve Israel har tatt til orde for å introdusere lovverk som retter seg inn mot 3D-printing av våpen.

Justidepartementet vurderer tiltak

Tilvirking av skytevåpen og våpendeler er regulert i våpenloven kapittel V, og slik tilvirking for salg krever bevilling.

Tilvirking av skytevåpen til eget bruk krever tillatelse fra politiet for det angjeldende våpen. Tilvirking av skytevåpen uten tillatelse er straffbart.

Skytevåpen kan tilvirkes på mange ulike vis, og det kreves i prinsippet bare en dreiebenk og en kompetent operatør til denne for å tilvirke de fleste våpentyper.

– Justisdepartementet vil likevel vurdere om gjeldende regelverk er tilstrekkelig for å forebygge spredning av ulovlige skytevåpen, sier statssekretær Pål Martin Sand.

Les også:

Den industrielle revolusjon 2.0

Skriver 70 sider i minuttet til halvparten av prisen

Styrer roboten med tankene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.