INDUSTRI

Kutter 750.000 tonn CO2

TABLETTKUR: Disse tablettene bidrar til massive CO2-kutt hos Yara.
TABLETTKUR: Disse tablettene bidrar til massive CO2-kutt hos Yara. Bilde: Truls Tunmo
Trond Gram
17. aug. 2009 - 14:06

Det er ved Yaras anlegg for produksjon av salpetersyre at selskapet i disse dager installerer de siste katalysatorene som skal rense den sterke klimagassen lystgass (N 2O), som er omtrent 310 ganger sterkere enn CO 2.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet om klimatiltaket som kan kutte flere millioner tonn CO 2 hvis det implementeres i alle fabrikker som slipper ut lystgass. Totalt har Yara kuttet 750.000 tonn CO2, ifølge Zero.

Teknologiutvikling nytter

– Dette er det største enkelttiltaket som er gjort for å kutte klimagassutslipp i Norge og det viser at det nytter med innovativ teknologiutvikling for klimagassreduksjon, sier daglig leder i Zero, Einar Håndlykken i en melding.

Industrikonsernet har patentert et produkt som kan fjerne de verste utslippene av klimagassen, som oppstår når selskapet produserer mineralgjødsel av ammoniakk. Når katalysatortabletter av bærematerialet Cerium Oksid benyttes i produksjonen reduseres utslippet av klimagassen med opptil 90 prosent.

Ti millioner tonn

Den 29. August skal installasjonen av katalysatorer på de siste fem ovnene på fabrikken være avsluttet. Yara har vedtatt også å installere denne teknologien på sine fabrikker i Europa, dette er gjort på fabrikkene i Glomfjord, Sverige, Nederland, Frankrike, Italia og Tyskland.

I et intervju i dagens Varden sier driftssjef Rune Conradsen at som følge av Yaras teknologi er klimagasser tilsvarende 10 millioner tonn CO 2-ekvivalenter på verdensbasis kuttet.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.