SAMFUNN

Kritisk til innovasjonsstøtte

Tine får ikke innovasjonsstøtte, men det gjør Synnøve Finden, uten å være spesielt innovativ.
Tine får ikke innovasjonsstøtte, men det gjør Synnøve Finden, uten å være spesielt innovativ.Bilde: Veslemøy Nestvold

Odd Eriksens hodepineStortingets kontroll- og konstitusjonskomité har kalt næringsministeren inn på teppet. 6. juni må han svare på mange kritiske spørsmål fra opposisjonen i forbindelse med dørfabrikksaken.

I midten av februar i år det ble kjent at styret i Innovasjon Norge hadde bevilget nærmere 44 millioner kroner til etableringen av en ny dørfabrikk i Årdal. Bare tre måneder tidligere hadde det samme styret avslått Doorias søknad.

Nærings- og handelsminister Odd Eriksen har hele tiden stått fast på at han ikke har lagt politiske føringer på Innovasjon Norge. Men stortingsrepresentant Peter Gitmark (H) hevder at det ikke finnes tvil om at beslutningen kom fra regjeringshold.

– Det er åpenbart at Innovasjon Norge snudde etter politisk press fra næringsministeren. Jeg har brev som Innovasjon Norge-styret skrev i desember i fjor hvor de slakter dørfabrikkplanene i Årdal på grunn av faren for konkurransevridning, sier Gitmark til Teknisk Ukeblad.Mye kritikk

Både Eriksen og Innovasjon Norge har fått sterk kritikk som følge av dørfabrikksaken. Den nye fabrikken vil bli en konkurrent til blant annet Nordic Dørfabrikker i Lyngdal. Innovasjon Norges forvaltningsregler sier at det ikke skal gis støtte som skaper uønsket konkurransevridning.

Gitmark forteller at Innovasjon Norge først i april kontaktet Norske Trevarefabrikkers Landsforbund for å høre om det fantes konkurrenter på markedet for dørproduksjon. To måneder etter at beslutningen ble fattet.Mistillitsforslag

Ifølge Farsunds Avis kan det bli reist mistillitsforslag mot statsråden dersom han ikke forteller hele sannheten omkring sin rolle overfor Innovasjon Norge og støtten til dørfabrikken.

Innovasjon Norge gir Tine-konkurrent Synnøve Finden 16 millioner i støtte til å utvide osteproduksjonen.

Nyheten kommer like etter at nærings- og handelsminister Odd Eriksen har blitt kalt inn på teppet av Stortinget for å forklare hvorfor staten gir støtte til en dørfabrikk som vil konkurrere med andre norske dørprodusenter.Ikke konkurransevridning

Høyres Peter Gitmark stiller seg kritisk til Innovasjon Norges avgjørelser:

– Jeg har vanskelig for å se hvorfor bedrifter i sterk vekst skal få statlige tilskudd. Det er selvfølgelig ønskelig med konkurranse i ostemarkedet, men jeg kan ikke se at det er en statlig oppgave å gi lån til en av konkurrentene. Synnøve Finden burde være i stand til å finansiere dette gjennom bankene.

Ulrik Hammervold, direktør i Innovasjon Norge Nord-Trøndelag, mener at støtten ikke er konkurransevridende på tross av at Synnøve Finden og Tine er konkurrenter i et åpent marked.

– Det er bare et lån. Etter mitt syn bidrar ikke dette til konkurransevridning, sier direktøren. Han mener det ville vært mer problematisk i forhold til Innovasjon Norges forvaltningsregler dersom det hadde dreid seg om subsidier.Skal støtte innovasjon

Innovasjon Norge skal ifølge retningslinjene bidra til å utvikle distriktene og øke innovasjonen i næringslivet uten at andre aktører skal få problemer på grunn av vår støtte. - Jeg mener at lånet til Synnøve Finden ikke skaper en slik situasjon, sier Hammervold.

Han innrømmer at Synnøve Findens osteproduksjon ikke er spesielt innovativ.

– Det dreier seg ikke om spesielt nyskapende produksjon. Men det er en viktig investering for Namsos og som bidrar til flere arbeidsplasser. Dessuten er jo Synnøve Finden for så vidt en ønsket aktør på markedet, sier Hammervold.

Bakgrunnen for Synnøve Findens utvidelser er den sterke veksten i ostesalget som følge av Tine-skandalen i februar 2005. I første kvartal 2006 hadde selskapet en økning i omsetningen på hele 40 prosent.Tine-anlegg legges ned

Samtidig som Synnøve Finden vokser, får Tine stadig større problemer. Denne uken vedtok konsernstyret i Tine å legge ned anlegget i Haugesund. Brunostproduksjonen ved Folldal og Vikeså skal også avvikles.

– Vi har de senere årene solgt mindre søtmelkprodukter fordi vi har fått en hardere konkurranse og fordi forbrukernes vaner endres. Tine må drive en kostnadseffektiv industri og produksjonskapasiteten må tilpasses markedet, sier Kjetil Thu, adm. direktør i Tine Meieriet Sør i en melding.

Brunostproduksjonen ved Folldal og Vikeså skal også avvikles. – Samlet produksjonskapasitet ved de sju anleggene som i dag produserer brunost er for stor i forhold til markedet. Det vil være lønnsomt å tilpasse kapasiteten, sier Trond Smeby, visekonsernsjef i Tine.

Selskapet vil ikke blande seg inn i debatten rundt Innovasjon Norges støtte til Synnøve Finden. – Tine ønsker ikke å uttale seg om forhold til konkurrentene våre, sier Kari Raunedokken, kommunikasjonssjef i Tine.Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.