KRAFT

Krever mer statsstøtte

BIOENERGI: Fabrikken Sødra Cell Tofte i Hurum kunne tjent langt mer på å ligge i Sverige. Der gir grønne sertifikater 25 øre per kilowattime i støtte for bioenergi. Nå krever Norsk Industri nye støtteordninger for norske bedrifter straks, i påvente av et nytt grønt sertifikatmarked.
BIOENERGI: Fabrikken Sødra Cell Tofte i Hurum kunne tjent langt mer på å ligge i Sverige. Der gir grønne sertifikater 25 øre per kilowattime i støtte for bioenergi. Nå krever Norsk Industri nye støtteordninger for norske bedrifter straks, i påvente av et nytt grønt sertifikatmarked. Bilde: Per Erlien Dalløkken
Kjetil Malkenes Hovland
26. aug. 2009 - 12:13
Vis mer

Norsk Industri krever at det kommer en støtteordning allerede i høst, samtidig som regjeringen forhandler om grønne sertifikater med Sverige.

Store deler av industrien støtter et miljøopprop sammen med energibedriftene og Bellona, og har levert sine krav til politikerne.

– Ikke tilstrekkelig KREVER STØTTE: Stein Lier-Hansen i Norsk Industri inngår i en bred koalisjon sammen med energibedriftene og miljøvernere. De krever at det straks kommer nye støtteordninger i påvente av et grønt sertifikatmarked.
– Ikke tilstrekkelig KREVER STØTTE: Stein Lier-Hansen i Norsk Industri inngår i en bred koalisjon sammen med energibedriftene og miljøvernere. De krever at det straks kommer nye støtteordninger i påvente av et grønt sertifikatmarked.

– Ikke tilstrekkelig

«Dagens stimuleringstiltak for fornybar energi er ikke tilstrekkelige til å få den nødvendige fortgangen i ny norsk produksjon. Vi ber derfor om at eksisterende virkemidler styrkes, og at det raskt innføres nye markedsrelaterte virkemidler som grønne sertifikater,» heter det i oppropet til politikerne.

Les hele oppropet her

– Må komme investeringer

– Dette er et initiativ for en mer offensiv satsing på ny fornybar energiproduksjon i Norge. De neste årene må det komme store offentlige og private investeringer i ny fornybar energi. Klimakrisen pålegger oss dette. I tillegg gjør finanskrisen det viktigere enn noensinne å sikre varige, grønne arbeidsplasser, sier Stein Lier-Hansen i Norsk Industri i en pressemelding.

Kravene fra koalisjonen er rettet mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen, Energi- og miljøkomiteen på Stortinget og alle norske partier.

– Dagens stimuleringstiltak for fornybar energi er ikke tilstrekkelige til å få den nødvendige fortgangen i ny norsk produksjon. Vi ber derfor om at eksisterende virkemidler styrkes, og at det raskt innføres nye markedsrelaterte virkemidler som grønne sertifikater, sier Lier-Hansen.

Krever overgangsordning straks

Partene krever en overgangsordning for støtte til fornybar energi, administrert av Enova. Denne ordningen må etableres alt i høst, parallelt med forhandlingene om et felles norsk-svensk sertifikatmarked. Hvis ikke dette skjer, går toget for svært mange gode prosjekter innen fornybar energi, advarer koalisjonen.

Toget for biokraft går nå, mener initiativtakerne til oppropet. Fjernvarmenettet er kraftig utbygd de siste årene, og nå tas det investeringsbeslutninger for bygging av store norske bioenergianlegg. Disse er mest energieffektive som kombinerte kraftvarmeanlegg. Energiselskaper vil gjerne bygge kraftvarme basert på bioenergi, men mangler støtteordninger. Det blir dyrt å bygge om i etterkant, og det tar ifølge industrien for lang tid å vente på et grønt sertifikatmarked.

Mister arbeidsplasser

Regjeringen vil bygge ut 14 TWh ny bioenergi innen 2020. Men Norge mister arbeidsplasser i skogbruk og treforedling, ifølge koalisjonen. Det vil trolig bli hogget 1,5 millioner kubikkmeter mindre tømmer i år enn normalt, og det er fare for permitteringer. Med et grønt sertifikatmarked ville det gått bedre, ifølge oppropet.

De bruker papirmassefabrikanten Sødra Cell som eksempel. Selskapet har redusert produksjonen med 25 prosent i år, og det er norske fabrikker som stanses. Svenske fabrikker selger grønne sertifikater og kjører for fullt, med støtte på 25 øre per kilowattime for bioenergien de produserer. Sødra Cell kunne tjent 70 millioner kroner hvis fabrikken lå i Sverige.

Dermed gjøres framtidens investeringer i Sverige.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.