INDUSTRI

Krever gransking av tankanlegg

EKSPLOSJONSBRANN: En tank eksploderte på industriområdet til Vest Tank  ved Sløvåg i Gulen. Bellona vil ha gransking av alle slike tankanlegg etter storbrannen.
EKSPLOSJONSBRANN: En tank eksploderte på industriområdet til Vest Tank ved Sløvåg i Gulen. Bellona vil ha gransking av alle slike tankanlegg etter storbrannen. Bilde: Kåre Næss/Statoil
Jannicke Nilsen
25. mai 2007 - 07:47

Etter at to tanker eksploderte på industriområdet ved Sløvåg i Gulen i Sogn og Fjordane i går, krever Frederic Hauge i Bellona at alle tankanlegg langs kysten må granskes.

10 mennesker ble sendt til sykehuset.

Brudd på regelverket

SFT har ved flere anledninger funnet brudd på regelverket knyttet til vannrensing, når de har inspisert anlegget.

- I tillegg har de ikke hatt god nok kontroll over avfallet de tok i mot og sendte videre, sier seksjonssjef Bjørn Bjørnstad i SFT til Bergens Tidende.

Tilsynet varsler nå fleire kontrollar av virksomheten. Vest Tank avviser imidlertid at det er sammenheng mellom ulykken i går, og regelbruddene.

Kvalitetssikre anlegg

Tankene tilhørte Vest Tank og inneholdt slumpolje og saltsyre.

– Det er klart at disse anleggene representerer en utfordring. Når først en slik ulykke skjer ett sted så er det naturlig at man studerer årsakssammenhengen og sørger for å kvalitetssikre andre anlegg slik at ikke samme feil kan skje der, sier Frederic Hauge til NRK.

Kurt Oddekalv i Norges miljøvernorganisasjon støtter kravet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap starter i dag etterforskning av ulykken sammen med politiet.

- Ingen risiko

Men direktoratet vil ikke granske andre anlegg langs kysten.

- Disse utgjør ingen risiko, sier avdelingleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Tom Ivar Hansen til kanalen.

Hansen sier at slike anklegg er trygge så lenge man følger retningslinjene for håndtering og drift av slike. Men den uttalelsen reagerer Bellona på.

- Det er en meget merkelig uttalelse å komme med før man har kartlagt årsaken, det strider jo mot enhvert beredskapstankegang, sier Hauge til NRK.

Årsak ukjent

100 personer ble evakuert og politiet sperret av industriområdet Sløvåg i flere kilometers omkrets.

Bedriften Vest Tank opplever et tap på over 20 millioner kroner som følge av eksplosjonsbrannen. Bedriften må stoppe alt mottak av væske, og det blir full stans i produksjonen en tid framover.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Daglig leder Jostein Berland vil ikke spekulere i om svikt i sikkerhetsrutinene kan være årsak til eksplosjonen.

- Jeg vil ikke spekulere. Jeg kan ikke spekulere på årsaken til katastrofen heller. Nå må politiet etterforske saken og vi vil koble inn vårt forsikringsselskap, sier Berland til Dagens Næringsliv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.