KRAFT

Krever fakta om kreftfaren

PÅ MONGSTAD: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen besøker Mongstad. Nå kan prestisjeprosjektet bli utsatt igjen, på grunn av økt kreftfare ved bruk av aminteknologi. Skal en annen teknologi brukes i stedet, kan det føre til forsinkelser. Hvor lenge kan ikke departementet si nå.
PÅ MONGSTAD: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen besøker Mongstad. Nå kan prestisjeprosjektet bli utsatt igjen, på grunn av økt kreftfare ved bruk av aminteknologi. Skal en annen teknologi brukes i stedet, kan det føre til forsinkelser. Hvor lenge kan ikke departementet si nå. Bilde: Mona Sprenger
Kjetil Malkenes Hovland
5. okt. 2010 - 15:08

– Jeg forventer at Statoils rapporter om aminer kommer offentligheten for øre så vi kan få innblikk i saken, sier Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) til Teknisk Ukeblad.

I dag kom det fram at det fullskala CO 2-fangstanlegget som skal bygges på Mongstad, «månelandingen», kan bli ytterligere utsatt. Bakgrunnen er økt frykt for kreftfaren.

– Jeg har store forventninger til meldingen som kommer før jul, sier Hjemdal.

– Regjeringen presset Gassnova

Fra før er teknologiprosjektet på Mongstad utsatt til 2018. Hjemdal håper at Mongstad ikke blir skrinlagt, slik som renseprosjektet på gasskraftverket på Kårstø.

– Vi må få fakta på bordet. Vi har ikke en dag å miste. Jeg tror det er viktig med CCS (CO 2-fangst, red. anm.), men nå må det skapes trygghet, sier Hjemdal.

Dette viser at det ikke var noen vits i å presse Gassnova til å jobbe fort, legger hun til.

Krfs energi- og miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Hjemdal
Dette viser at det ikke var noen vits i å presse Gassnova til å jobbe fort, legger hun til. ØNSKER INNSYN: – Jeg forventer at Statoils rapporter om aminer kommer offentligheten for øre så vi kan få innblikk i saken, sier Line Henriette Holten Hjemdal (KrF). GUNNHILD SØRÅS

– Gassnova sa det ville ta tre år å forske på aminer og kreftfare, men de har vært presset på tid, sier Hjemdal.

Frp: – Overrasket

– Kan ikke aminer brukes, skjer det ikke engang en rakettoppskytning på Mongstad, sier Ketil Solvik-Olsen (Frp) til Teknisk Ukeblad.

Han blar i statsbudsjettet for 2011 som ble lagt fram tidligere i dag. Der står det at faren for kreft ved store utslipp av aminer kan gjøre at man må velge en annen teknologi på Mongstad, noe som vil føre til forsinkelser og gjøre prestisjeprosjektet enda dyrere: Les pressemeldingen fra OED

– Det blir interessant å se når regjeringen kommer tilbake til Stortinget før jul. Er helserisikoen for stor, er testsenteret mer eller mindre penger ut av vinduet, sier Solvik-Olsen.

– Det koster å rense

«Aminteknologi vurderes fortsatt som aktuell teknologi, men den nye informasjonen gir behov for en grundig gjennomgang av den videre prosjekteringen,» skriver Olje- og energidepartementet i sin pressemelding om saken.

KrFs Line Henriette Holten Hjemdal peker på at testsenteret har steget i pris fra 5,2 milliarder til 7,4 milliarder kroner. I statsbudsjettet for 2011 settes det av 1,53 milliarder kroner til planlegging og forberedelse av renseanlegget i full skala.

– Nå forstår jeg hvorfor statsministeren sa at «det koster å rense» under trontalen i går, sier Hjemdal.

– Burde brukt tid

Fremskrittspartiet har lenge ment at regjeringen har kjørt for fort i denne saken, og bedt dem lytte til fagfolkene, påpeker Solvik-Olsen.

– Hadde man satt seg ned og brukt litt tid med fagmiljøene på forhånd, ville man spart både tid og krefter, sier han.