OLJE OG GASS

Krever 1,7 milliarder etter påståtte feil i designdokumenter

Koreansk verft mener Statoils spesialrigg ble dyrere å bygge.

Songa Equinox.
Songa Equinox. Bilde: Songa Offshore
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
17. nov. 2015 - 10:41

Det sørkoreanske verftet Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering (DSME) krever 1,7 milliarder kroner fra riggselskapet Songa Offshore.

DSME mener feil og mangler i designdokumentene har ført til kostnadsoverskridelser og ekstra arbeid på Cat D-riggen Songa Equinox.

Det kommer frem i en børsmelding fra Songa Offshore. Riggen skal brukes av Statoil i åtte år på Troll-feltet. Det er den første av i alt fire Cat D-rigger som bygges for at de skal brukes av Statoil.

Les også: Avbestiller borerigg til 5,8 milliarder og krever 1,5 milliarder tilbake

– Ingen substans i kravet

I sommer leverte DSME varsel om voldgift i forbindelse med byggekontraktene for Songa Offshores Cat D-rigger. Mandag fikk selskapet kravet fra verftet.

– Vi har ingen ytterligere kommentarer til det som står i børsmeldingen, sier konsernsjef Bjørn Iversen i Songa Offshore til Teknisk Ukeblad.

«Songa Offshore mottok kravet fra DSME i går ettermiddag og etter å har analysert kravet ser vi ingen substans i kravet fremsatt av DSME. Songa Offshore er sikker på sin posisjon og er av den oppfatning at DSME er ansvarlig for alle forsinkelser og kostnader under denne 'turn-key'-byggekontrakten», heter det i meldingen.

«Songa Offshore har innhentet juridiske betenkninger fra svært anerkjente advokatfirmaer i Storbritannia og Norge og fra en Queen’s Counsel (QC Advokat) - hvor alle de juridiske betenkingene bekrefter selskapets posisjon», heter det videre i meldingen.

Riggen i Norge

I sommer ble Songa Equinox slept fra Sør-Korea til Norge. Riggen ligger nå i Fensfjorden utenfor Mongstad, der den testes før den skal ut på Troll-feltet.

Songa oppga for tredje kvartal 2015 at «ready-to-drill»-kostnaden per Cat D-rigg i snitt ligger på 6 milliarder kroner (690 millioner dollar). Da Songa fikk kontrakten med Statoil i 2011, ble prisen på riggene oppgitt til å være 565 millioner dollar, 4,9 milliarder kroner med dagens kurs.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.