INDUSTRI

Krevende for papirkjempe

Konsernsjef Sven Ombudstvedt begynte i Norske Skog ved nyttår og varsler fortsatt arbeid med kostnadsreduksjoner i selskapet.
Konsernsjef Sven Ombudstvedt begynte i Norske Skog ved nyttår og varsler fortsatt arbeid med kostnadsreduksjoner i selskapet. Bilde: Scanpix
Trond Gram
6. mai 2010 - 08:10

Ting går ikke bedre for Norske Skog, som opplevde at omsetningen falt med drøye 800 millioner kroner fra første kvartal i fjor til første kvartal i år.

I årets tre første måneder omsatte papirkjempen for 4,4 milliarder kroner, en nedgang fra 5,2 milliarder samme periode i år. Driftsresultatet svekket seg fra 504 til 275 millioner kroner.

– Meget krevende

Ifølge en pressemelding skyldes det svake resultatet hovedsakelig lavt prisnivå på avis- og magasinpapir i Europa kombinert med høyere priser på innsatsfaktorer.

– Situasjonen er meget krevende, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt.

Han lister opp tre hovedoppgaver som konsernet nå konsentrerer seg om: ytterligere reduksjon av egne kostnader, styrking av konsernets finansielle stilling og initiativ som kan bidra til en nødvendig omstrukturering av bransjen.

– Produsenter og leverandører må fortsette arbeidet med effektivisering av drift og kapasitetstilpasninger, men også kundene må være beredt til å ta sin del av ansvaret for å opprettholde en bærekraftig industri i Europa, sier han.

Overkapasitet

Norske Skog har det meste av sin produksjon i Europa, hvor overkapasitet og kostnadsvekst resulterte i svært lave marginer i årets første tre måneder.

Lønnsomheten har økt fra bunnivået i 2009, men er likevel dårligere enn i 2008.

– Både i Europa og globalt er det en betydelig overkapasitet på produksjon av avis- og magasinpapir. Dette har medført priser som er for lave til å gi lønnsomhet for produsentene, sier Ombudstvedt i meldingen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.