INDUSTRI

Kraftig industrifall

Investeringsnedgangen fra første til andre kvartal er på 19 prosent
Investeringsnedgangen fra første til andre kvartal er på 19 prosent Bilde: Trond Gram
Trond Gram
2. sep. 2009 - 13:32

Ferske tall fra SSB viser at samlede industriinvesteringer i år anslås til i underkant av 24 milliarder kroner. Det er 26 prosent under tilsvarende anslag for 2008, men er fortsatt på et høyt nivå sett i et historisk perspektiv.

Foreløpige tall for 2010 antyder en ytterligere reduksjon i industriinvesteringene. Det er eksportrettede næringer som kjemiske råvarer og metallindustri står for om lag halvparten av nedgangen.

19 prosent nedgang

Nedgangen fra første til andre kvartal er på 19 prosent, men ifølge SSB må utviklingen ses i sammenheng med et unormalt høyt investeringsnivå i 2008. Samtidig er flere store industriprosjekter avsluttet eller inne i en avsluttende fase.

Også Fokus Bank kommer med tall som tyder på at nedturen i industrien ikke er over.

Produksjonen synker

Innkjøpssjefindeksen, som måler hvor mange prosent av innkjøpssjefene i industrien som svarer at produksjonstakten øker, gikk ned fra 50,1 i juli til 42,3 i august.

Ifølge sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank er dette det største fallet som er registrert siden undersøkelsen begynte i 2004. Etter vekst hver måned siden februar er indeksen nå på sitt laveste nivå siden mai. Det står i sterk kontrast til utviklingen i landene rundt oss.

– Svært overraskende

– Det kraftige fallet i PMI er svært overraskende gitt de klare tegnene vi har sett til et globalt, synkronisert industrioppsving, kommenterer Jullum.

Den eneste fundamentale forklaringen er at fallet i ordreindeksen i PMI nå gjenspeiler de signalene som har kommet om en oppbremsing i oljeleverandørindustrien over sommeren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.