IT

Korrupsjonsbot til norske Siemens

Økokrim har ilagt Siemens nok  et forelegg, denne gang i korrupsjonssaken med Forsvaret.
Økokrim har ilagt Siemens nok et forelegg, denne gang i korrupsjonssaken med Forsvaret. Bilde: Siemens AG
Leif Hamnes
1. juli 2008 - 11:38

Tre enkeltpersoner, to av dem tilknyttet Siemens, er i tillegg ilagt forelegg på 75 000 kroner hver.

– Den tredje personen var i utgangspunktet ikke blant de siktede. I samme forbindelse har vi henlagt en delpost i siktelsen, et mindre forhold tilknyttet Ostøen golfklubb, sier førstestatsadvokat Trond Eirik Schea i Økokrim til tu.no.

Les også: Korrupsjon: Disse er siktet

Tre forsvarstopper ute av korrupsjonssaken

Schea opplyser at det nå, i tillegg til dem som har mottatt forelegg, gjenstår 2 foretak og 7 enkeltpersoner på listen over siktede i saken. For disse vil ikke etterforskningen være avsluttet før etter sommerferien.

Dyr golftur

Forelegget som ble offentliggjort i dag, er knyttet til dekking av utgifter til hotellopphold og golfspill for Arne Morten Grønningsæter, Atle Karlsvik og Jan Reksten, en regning som påløp minst 19.191 kroner til sammen.

Golfturen fant sted i Alicante i Spania i mars 2004.

Konsekvensene for Siemens AS, dels gjennom botens størrelse i seg selv – men ikke minst gjennom risikoen for utestengelse fra framtidige offentlige anbud – går dermed mildt sagt langt utenpå de eventuelle fordelene som ble gitt i forbindelse med de forsvarsansattes golfturer.

Vil neppe godta forelegget

– Det er ikke grunnlag for å hevde at disse handlingene er straffbare, og jeg vil ikke anbefale Siemens å vedta forelegget, sier Siemens’ advokat Ellen Holager Andenæs i en erklæring fra selskapet.

Siemens AS har 14 dager på seg til å vurdere om de vil vedta forelegget.

Ledelsen i selskapet må i løpet av denne tiden gjøre seg mange av de samme betraktningene som i sin tid førte til at 9-millionersforelegget i bedragerisaken mot datterselskapet SBS ikke ble vedtatt tidligere i år.

Les også:

Tunge vurderinger

I det norske regelverket som åpner for å ilegge selskaper karantene fra offentlig anbudsprosesser, er domspunktene korrupsjon og bedrageri likestilt under paraplybetegnelsen økonomisk kriminalitet.

Om mulig er denne siste boten enda vanskeligere å forholde seg til for Siemens-ledelsen, fordi den retter seg direkte mot morselskapet Siemens AS og ikke et datterselskap, slik tilfellet er med Siemens Business Services (SBS).

En lengre karantenetid fra offentlige anbud vil koste Siemens AS om lag 40 prosent av selskapets samlede oppdragsmengde i Norge, med de åpenbare økonomiske konsekvenser det ville ha.

Golftur

Det var i desember i fjor at i alt tolv offiserer i Forsvaret ble siktet for overtredelse av korrupsjonsbestemmelsen i straffelovens paragraf 276a. Det ble også gjennomført en razzia mot de siktede samtidig som siktelsen ble tatt ut.

Mistanken gikk ut på at offiserene forsettlig hadde mottatt utilbørlige fordeler fra Siemens-konsernet i form av dekning av hotellopphold og annet under en golftur til Alicante i Spania i mars 2004.

I tillegg ble tre selskaper, blant dem Siemens AS, siktet for å ha gitt fordeler – noe som danner bakteppet for dagens forelegg på 2 millioner kroner.

Uregelmessigheter

Økokrims opprinnelige siktelse baserer seg på det såkalte Dalseide II-utvalgets rapport fra mai i fjor.

Et utvalg ledet av den samme Nils Dalseide leverte i 2006 også rapporten som avdekket flere kritikkverdige forhold i forbindelse med fakturering av IKT-kontrakten FISBasis mellom Forsvaret og Siemens' datterselskap i Norge, Siemens Business Services (SBS).

Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.