INDUSTRI

Kongsberg Automotive kritiseres

KA kritiseres for å ha tatt i bruk lockout ved en fabrikk i Ohio for å tvinge ansatte til å akseptere lavere lønn. Bildet er fra Hvittingfoss, og er kun ment som en illustrasjon.
KA kritiseres for å ha tatt i bruk lockout ved en fabrikk i Ohio for å tvinge ansatte til å akseptere lavere lønn. Bildet er fra Hvittingfoss, og er kun ment som en illustrasjon. Bilde: CAMILLA AADLAND
2. sep. 2010 - 07:55

Flere europeiske selskaper undergraver arbeiderrettigheter som de hevder å fremme, mener Human Rights Watch. Kongsberg Automotive er blant dem som kritiseres.

Lockout

Store europeiske selskaper som Tesco, DHL og T-Mobile får refs i en ny rapport fra menneskerettsorganisasjonen torsdag. Kongsberg Automotive (KA) får kritikk for en lockout ved en fabrikk i Ohio i USA.

Da fagforeningen sa nei til et lønnskutt i 2008, svarte ledelsen med lockout for de 327 ansatte ved fabrikken i Van Wert. Deretter hyret KA inn leiearbeidere og flyttet virksomheten til Nuevo Laredo i Mexico.

Utnytter lovgiving

Human Rights Watch (HRW) mener saken er et eksempel på et europeisk selskap som påberoper seg å følge høye standarder for arbeiderrettigheter, men som utnytter den amerikanske arbeidsretten. Amerikansk lovgiving tillater at arbeidsgiveren etter et års lockout trekker sin anerkjennelse av fagforeningen.

Kritikken er en del av en rapport som også viser til at Norge har tatt ledelse internasjonalt for å innføre retningslinjer for bedrifter som opererer på tvers av landegrensene.

– Eneste mulighet

I et brev til HRW innrømmer KA at det de gjorde i USA, ikke samsvarer med norsk praksis. Vanligvis unngår selskapet slike tiltak og vil heller løse tvister gjennom forhandling – uansett hvor i verden arbeidskonflikten befinner seg, skriver KA.

– Men Van Wert-situasjonen var enestående, og KA hadde ingen andre muligheter enn lockout og en ny arbeidsstyrke, heter det i brevet. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.