INDUSTRI

Klif beordrer Sydvaranger til stans av kjemikaliebruk

Sydvaranger gruve bruker et kjemikalie som de ikke kan dokumentere at er testet i samsvar med kravene, ifølge Klif.
Sydvaranger gruve bruker et kjemikalie som de ikke kan dokumentere at er testet i samsvar med kravene, ifølge Klif. Bilde: Camilla Aadland
26. okt. 2010 - 15:34

Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) avdekket tidligere i år ved en uanmeldt kontroll at hjørnesteinsbedriften i Kirkenes ikke kunne dokumentere at bruken av et kjemikalie var i samsvar med kravene.

Les mer: Omstridt gruveeventyr i nord

Ferskvann

Kjemikaliet Magnafloc er et flokkuleringsmiddel som binder svært små partikler i vann sammen til større partikler slik at partiklene felles ut. Jernmalmbedriften må bruke store mengder ferskvann i produksjonen.

Bruken av slike kjemikalier gjør at vannet kan resirkuleres. Klif har nå satt en stopper for det.

Udokumentert

Bedriften kunne ikke dokumentere at kjemikaliet var testet i samsvar med kravene i tillatelsen eller at bedriften på andre måter hadde tilstrekkelig kunnskap om miljøegenskapene da kjemikaliet ble tatt i bruk, opplyser Klif.

Sydvaranger Gruve har forklart at ulike forekomster av jernmalm har gjort det nødvendig å ta i bruk andre flokkuleringskjemikalier enn det som lå til grunn da bedriften søkte om tillatelse fra Klif.

Men Klif mener at kjemikaliet Magnafloc er et dårligere alternativ enn det middelet som tillatelsen opprinnelig var basert på. Klif mener at bruken av Magnafloc er ulovlig fordi det ikke har vært omfattet av tillatelsen.

Må stanse

Innen to uker må Sydvaranger Gruve stanse bruken av Magnafloc.

Sydvaranger opplyser at bedriften senere denne uken skal møte Klif.

BILDESERIE: Sydvaranger gruve

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.