INDUSTRI

Kjører 15 fabrikker fra ett rom

SHOWFAKTOR: Kontrollsenteret er utformet med veiledning fra Institutt for energiteknikk og skal se så "kult ut" at det lokker flere til en jobb i industrien.
SHOWFAKTOR: Kontrollsenteret er utformet med veiledning fra Institutt for energiteknikk og skal se så "kult ut" at det lokker flere til en jobb i industrien. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
14. des. 2010 - 07:48
Vis mer

Den første dagen i desember var det formell åpning av det nybygde kontrollsenteret ved Borregaard Fabrikker i Sarpsborg - med pomp og prakt og næringsminister Trond Giske til stede.

”Kontrollromsuiten” er den rette betegnelsen på det store rommet, der sju prosessoperatører kan starte opp, kjøre og stenge ned produksjonen ved foreløpig 15 av fabrikkens 22 anlegg. Investeringen er på 70 millioner kroner, og prosjektet har gått over tre år. Resultatet er blitt det Borregaard selv betegner som et av verdens mest avansert kontrollsentra.Fra 8 til 1

– Tidligere hadde vi åtte ulike kontrollrom, som nå er samlet i ett lokale. Hensikten er mer oppetid, mer av både volum og kapasitet, bedre kvalitet og høyere effektivitet. Målet er at alle operatørene ser hva som skjer også utenfor sin del av virksomheten, slik at vi opererer som én fabrikk og ikke mange separate, sier sjefsingeniør Dag Skjeltorp. Han er ansvarlig for prosesskontrollen ved det enorme bioraffineriet som strekker seg over tre kilometer noen solide steinkast fra byens sentrum.

Prosessoperatør Fredrik Pettersen (t.v.) og ansvarlig for prosesskontroll Dag Skjeltorp, Borregaard fabrikker.
SAMLET: Prosessoperatør Fredrik Pettersen (t.v.) og ansvarlig for prosesskontroll Dag Skjeltorp opplever at hele Borregaard er blitt én fabrikk med det nye kontrollsenteret. Espen Zachariassen

Showfaktor

Borregaard er i ferd med å tappes for kompetanse fordi flere nøkkelmedarbeidere nærmer seg pensjonsalder. Samtidig sliter fabrikken med rekrutteringen.

– Det er ikke lett å få tak i de dyktigste. Derfor har vi satset på en solid showfaktor i det nye kontrollsenteret. Vi vil vise at industriarbeidsplasser handler om teknologi og kompetanse og dermed gjøre dem mer attraktive, sier Skjeltorp.

På den fronten er en enorm videovegg drevet av fire projektorer mest iøynefallende. Den skal først og fremst varsle feil.

I tillegg har hver operatør opp til sju skjermer som gir oversikt over produksjonsprosessene.Skjermfiber

Men datamaskinene er plassert i et eget datarom i en annen del av bygget.

– Dermed unngår vi maskinstøy i lokalet, forklarer sjefsingeniøren.

Det fungerte ikke med standard DVI skjermkabler for å overføre skjermbilder fra workstation til flatskjerm 50 meter unna. Mye av bildene er i HD-kvalitet, og løsningen ble å legge egne fiberkabler mellom maskin og skjerm.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Standardisering

En stadig mer automatisering av produksjonsprosessene har vært avgjørende for prosjektet. Dette har pågått over flere tiår. Og de siste årene har en rekke ulike og proprietære systemer blitt byttet ut med standardiserte Windows-baserte systemer fra leverandøren Honeywell.

Dermed har jobben med å samle styring, kontroll og sikkerhetsfunksjoner fra hvert produksjonsanlegg vært langt enklere enn om man skulle samlet de mange ulike systemene på en felles plattform.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.